Teams vanaf oktober geen onderdeel meer van Microsoft 365-abonnement in Europa

microsoft teams

De kogel is door de kerk: Microsoft bundelt Teams niet langer meer in zijn 365-abonnementen. Klanten die vanaf oktober een abonnement sluiten, zullen Teams apart moeten aankopen.

Wat al een tijdje in de lucht hing, is vanochtend ook formeel bevestigd door Microsoft. Teams zal niet langer meer een onderdeel zijn van het 365-cloudpakket, sinds vorig jaar de naam voor Office. Wall Street Journal weet dat Microsoft de aanpassingen doorvoert vanaf oktober. Nieuwe 365-klanten die Teams zullen gebruiken, zullen het videovergaderplatform er als extra moeten bijnemen, voor je huidige abonnement lijkt op het eerste zicht niets te veranderen.

Naar de reden van deze beslissing hoeven we niet lang te gissen. De Europese Commissie hijgt in de nek van Microsoft. Naar aanleiding van een klacht van Slack, die al dateert van 2020, is het voor eerst in een decennium een formeel antitrustonderzoek naar Microsoft. De softwarereus kiest eieren voor zijn geld en beslist nu zelf om gehoor te geven aan de klacht van Slack, in de hoop dat de storm daarmee ook gaat liggen.

2 euro per maand

Het ontkoppelen van Teams uit 365 betekent dat Microsoft zijn aanbod zal moeten herschikken. Er komen vanaf oktober nieuwe abonnementsformules zonder Teams die volgens Wall Street Journal twee euro per maand minder zouden kosten. In die abonnementen wordt Teams wel nog als een losstaand product aangeboden.

Of dit voldoende zal zijn om de Europese Commissie te sussen, valt af te wachten. De prijs van de Teams-loze abonnementen bleek het grote struikelblok te zijn tijdens de onderhandelingen. Het onderzoek is lopende, in het najaar zal de Commissie bepalen of de procedure wordt verdergezet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home