Wraakactie van China in handelsoorlog rond chips

China stelt uitvoerrestricties in op twee metalen die noodzakelijk zijn voor de productie van chips.

Vanaf 1 augustus limiteert China de uitvoer van gallium en germanium, twee metalen die noodzakelijk zijn voor het bakken van chips.

Chipsoorlog

De beslissing is een zoveelste kleine veldslag in de handelsoorlog die China voert met de Verenigde Staten en met de Europese Unie. Waarschijnlijk is het zelfs een rechtstreekse reactie op de exportban van bepaalde technologieën die de VS en Nederland recent instelden.

Dat bericht kwam kort nadat Washington ook al verklaarde dat het China geen AI-chips gunt.

Strengere regels

Nu beperkt de Aziatische grootmacht dus de export van die twee belangrijke metalen en ook van hun chemische verbindingen. Uitvoerders zullen vanaf augustus veel strenger worden gecontroleerd, in het belang van de nationale veiligheid.

Export van beide metalen zal niet meer gaan, zonder licenties van het Chinese handelsministerie. Uitvoerders moeten tevens details vrijgeven over hun overzeese handelspartners en over het gebruik van gallium en germanium.

lees ook

China blokkeert Amerikaanse chips van Micron, Zuid-Korea nu tussen twee vuren

Metaalmoeheid

China is globaal veruit de grootste producent van beide metalen, die toepassingen vinden in bijvoorbeeld de productie van elektrische voertuigen of bij bepaalde militaire technologieën. Wat gallium betreft, zou zo’n 94 procent van de wereldproductie in Chinese handen zijn.

Beide elementen zijn echter niet zeldzaam en zijn eigenlijk bijproducten van het verwerken van kool en bauxiet. Tot nu toe hield China de prijs voor de metalen vooral aan de lage kant. Door het aanbod echter stevig te beperken, gaat de prijs stijgen. Dan bestaat de kans dat andere landen hun productie gaan opvoeren en dat zou China’s voordeel snel weer doen verdwijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home