Werkgevers staan meer open voor personeel dat verder weg woont

Zcentral Remote Boost

Dankzij de pandemie staan werkgevers meer open voor het inhuren van werknemers op afstand. Ook bracht de pandemie verandering in wat wordt gezien als een acceptabele werkgeschiedenis. Dat blijkt uit het Future of Work rapport van Monster. 

Voor het Future of Work rapport werkte Monster samen met onafhankelijk onderzoeksbedrijven die een survey uitvoerde onder 3100 recruiters en HR-medewerkers en 7200 werknemers in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Zweden. 

Monster CEO Scott Gutz zegt in de executive summary van het 2021 Global Outlook rapport dat hij een geleidelijke terugkeer naar de werkvloer verwacht in de tweede helft van 2021. “Werkgevers moeten beginnen met nadenken over hoe mensen weer comfortabel met elkaar kunnen omgaan, met de focus op gezondheid en veiligheid”, zegt hij in het rapport. 

Organisaties willen nieuw talent aantrekken in 2021

De toekomst ziet er veelbelovend uit. 82% van de werkgevers is van plan dit jaar nieuw personeel in dienst te nemen. In 47% van de gevallen gaat het om het opvullen van banen die geschrapt waren tijdens de pandemie. Daarbij is 35% van plan medewerkers voor nieuwe functies aan te nemen. 

Een derde van de respondenten gaf aan dat de vaardigheidskloof is toegenomen vergeleken met een jaar geleden. Werkgevers en werknemers zijn het erover eens dat het bijspijkeren van kennis een gedeelde verantwoordelijkheid is. 

De impact van de pandemie

De meeste bedrijven moesten hun operationele beleid herzien toen de COVID-19 pandemie begon in maart 2020. Als reactie op de uitbraak van het virus introduceerde 42% van de werknemers flexibele werkroosters. Daarnaast voerden werkgevers veranderingen door in:

  • Het gezondheidsbeleid (40%)
  • Training van medewerkers (31%)
  • Verbeterde veiligheid (29%)
  • Samenwerking binnen teams (27%)

De veranderingen die bedrijven doorvoerden, kwamen niet altijd overeen met wat de werknemers belangrijk vonden. Zij hadden vooral behoefte aan: flexibele werktijden, bescherming van salaris en betere gezondheidsprotocollen. Het Monster-rapport raadt daarom aan dat werknemers transparanter communiceren met hun medewerkers. Salarissen moeten beschermd worden en werkgevers zouden meer mogelijkheden moeten bieden voor de ontwikkeling van hun personeel. 

Veranderingen in sollicitaties

De pandemie heeft gezorgd voor veranderingen in regels die bedrijven stellen aan het werkverleden van sollicitanten. Uit de survey blijkt dat jobhoppen en gaten in het cv niet langer dealbreakers zijn in het wervingsproces. Daarnaast staat 46% van de grote bedrijven meer open voor sollicitanten die niet in de buurt van een fysiek kantoor van het bedrijf wonen. Bij het kiezen van een kandidaat, kijken werkgevers naar de presentatie tijdens het sollicitatiegesprek, werkervaring en in hoeverre iemand past bij de cultuur van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home