VS vraagt Zuid-Koreaanse chipmakers om partij te kiezen tegen China

micron

De chipoorlog tussen de Verenigde Staten en China woedt verder. Nu de Amerikaanse chipbouwer mogelijke sancties boven het hoofd hangt in China, probeert Washington Zuid-Korea aan zijn kant te krijgen.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol is deze week te gast bij zijn Amerikaanse collega Joe Biden. Officieel om de zeventigste verjaardag te vieren van de diplomatieke relaties tussen beide staten, maar hoogstwaarschijnlijk zullen de presidenten het ook over chips hebben. Financial Times schrijft dat Biden de Zuid-Koreaanse president zal vragen om zich bij hem aan te sluiten in de chipoorlog met China.

Koekje van eigen deeg

We geven even wat meer context. De voorbije jaren zijn heel wat Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst van Washington beland, waaronder ook chipbedrijven Loongson en Inspur, met handelsrestricties tot gevolg. Nu wil Peking mogelijk de Verenigde Staten een koekje van eigen deeg geven.

Kind van de rekening dreigt Micron te worden, een fabrikant van geheugenchips uit Idaho. De Chinese techregulator voert een onderzoek naar alle producten met Micron-chips aan boord, en het zou niemand verbazen moest dat uitdraaien in een verbanning van de fabrikant.

Het verdwijnen van Micron uit de Chinese markt zou dan weer de deuren openen voor Samsung Electronics en SK Hynix om hun marktaandeel in geheugenchips te verhogen. Dat zou voor Samsung geen slechte zaak zijn, want door forse winstdaling heeft de chipreus geknipt in zijn productie. Maar dat scenario wil de Amerikaanse overheid vermijden en door Zuid-Korea aan zijn kant te krijgen, hoopt Washington dat China te maken zal krijgen met een tekort aan chips door zelf genomen sancties.

Bondgenoten

Doorgaans krijgt de Verenigde Staten ook wel zijn zin in de zoektocht naar bondgenoten. Eerder wist het Nederland en Japan al te overtuigen om de import van chiptechnologie naar China in te perken. Het Nederlandse ASML, een van de grootste fabrikanten van chipmachines, stemde daarmee in. Het valt dus niet uit te sluiten dat ook Zuid-Korea onder druk van de Verenigde Staten spoedig kleur zal moeten bekennen in de chipoorlog.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home