VS investeert 1,2 miljard dollar in kwantumcomputing

d-wave kwantum quantum cpu

Amerika steekt de komende vijf jaar 1,2 miljard dollar in kwantumcomputing. President Trump ondertekende 21 december de National Quantum Initiative Act. Deze wet moet het onderzoek naar en ontwikkeling van kwantumcomputing een flinke boost geven.

De wet richt zich op overheidsactiviteiten en moet investeringen gericht op kwantumwetenschap (Quantum Information Science) stimuleren. Naast dat er ook geïnvesteerd gaat worden in kwantumspecialisten. De National Quantum Initiative Act is met unanieme instemming door de Senaat goedgekeurd en bijna unaniem in het Huis van Afgevaardigden: 348 stemmen voor en 11 tegen.

“Deze volgende grote technologische revolutie heeft verstrekkende gevolgen voor het scheppen van banen, economische groei en nationale veiligheid. We kijken ernaar uit om voort te bouwen op de inspanningen om de kwantum-slimme medewerkers van de toekomst te ondersteunen. Maar ook om samen te werken met leiders uit de overheid, de academische wereld en de particuliere sector om QIS te bevorderen”, aldus Michael Kratsios, adjunct-assistent van de president voor technologiebeleid.

Naast het opzetten van een vijfjarig strategisch plan, wordt er ook een nationaal kwantumcoördinatiebureau opgericht. Daarnaast adviseert een adviescommissie het Witte Huis de komende jaren over kwesties met betrekking tot kwantumcomputing.

Post-kwantum encryptie

De wet volgt op een rapport eerder deze maand van de National Academies of Science, dat er dringend behoefte is aan zogeheten post-kwantum encryptieprotocollen. Dit om de handel en de nationale veiligheid te beschermen. Volgens een door het Witte Huis in september gepubliceerd strategiedocument, kan QIS-onderzoek ook zorgen voor nieuwe soorten kwantumprocessors, sensoren, navigatiehulpmiddelen en beveiligingssystemen. Ook maakt het een nieuwe kijk mogelijk op bijvoorbeeld het begrijpen van materialen, chemie en zwaartekracht door middel van kwantuminformatietheorie.

Onderzoekers hebben al veel vooruitgang geboekt op het gebied van kwantumcomputing. Zo modelleerde het Canadese D-Wave Systems een kwantumsysteem met 2.048 qubits dat kan worden gebruikt om exotische verschijnselen, geassocieerd met supergeleiding, te simuleren. D-Wave werkt al jaren samen met onder meer Google, NASA, en Lockheed Martin. Het Canadese bedrijf mag miljardair Jeff Bezos tot een van zijn investeerders rekenen.

Ook Microsoft ziet kwantumcomputing als een kerntechnologie, die de toekomst van zijn bedrijf vorm zal geven. Verder investeren ook China en de Europese Unie miljarden dollars in kwantumcomputing. De nu goedgekeurde en ondertekende National Quantum Initiative Act is naar eigen zeggen bedoeld om Amerika op de voorgrond te houden van de technologische race.

Gerelateerd:  Nieuw type kwantumcomputer verplettert alle records

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home