EU investeert 1 miljard euro in quantum computing

Intel's 17-qubit superconducting test chip for quantum computing has unique features for improved connectivity and better electrical and thermo-mechanical performance. (Credit: Intel Corporation)

De Europese Unie investeert 1 miljard euro in quantum computing. Het project genaamd ‘The Quantum Technologies Flagship’ gaat 5.000 Europese projecten financieel ondersteunen. De EU wil met deze stap leider worden op het gebied van quantum computing. Dit laat de Europese Commissie in een verklaring weten.

Onderzoekers die meedoen aan het project gaan op zoek naar commercieel toepasbare en disruptieve technologieën in de kwantumtechnologie in de hoop uiteindelijk een kwantumweb te bouwen; een plaats die kwantumcomputers, simulatoren en sensoren via kwantumcommunicatienetwerken met elkaar verbindt.

Horizon 2020

Het initiatief maakt deel uit van het Horizon 2020-programma, waarbij een bedrag van 132 miljoen euro verdeeld wordt onder 20 Europese projecten. De focus ligt hierbij op een viertal toepassingsgebieden: kwantumcommunicatie, quantum computing, kwantumsimulatie en kwantummethodologie en detectie. Vanaf 2021 en verder worden nog eens 130 projecten gesubsidieerd.

“Het Quantum Technologies Flagship-project is onderdeel van onze ambitie om de wetenschappelijke uitmuntendheid van Europa te consolideren en uit te breiden. Als we het volledige potentieel van kwantumtechnologieën willen ontsluiten, moeten we een solide industriële basis ontwikkelen, die ten volle gebruik maakt van ons onderzoek”, aldus Andrus Ansip, vice president voor Digital Single Market bij de Europese Commissie.

Intel en Atos

Steeds meer bedrijven zetten de stap naar quantum computing. Zo startte bijvoorbeeld Intel afgelopen zomer nog met het testen van een nieuwe Spin Qubit-kwantumchip, die gekoeld wordt tot -273 graden Celsius en niet groter is dan een gum achteraan een potlood.  Ook Atos ging afgelopen maand een samenwerking aan met de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) rond quantum computing. De Deense universiteit is de eerste die aan de slag gaat met de Quantum Learning Machine van Atos die tot 41 kwantum-bits (Qubits) kan genereren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home