Nieuw type kwantumcomputer verplettert alle records

ionq kwantum

IonQ heeft met de ’trapped ion quantum’-techniek alle records verpletterd en kan vandaag berekeningen doorvoeren op een 79-qubit array. Hiermee wordt Google naar de tweede plaats verwezen, dat begin 2018 een 72-qubit kwantumcomputer presenteerde.

De race om de snelste kwantumcomputer gebeurt niet tussen verschillende bedrijven, maar ook rond verschillende technieken. IonQ werd opgestart om de gok rond de ’trapped ion quantum’-techniek uit te werken. Andere kwantumcomputers vandaag zijn silicon-gebaseerd.

Vandaag heeft IonQ een kwantumcomputer gebouwd die berekeningen kan doen op een 79-qubit array. Hiermee verslaat het Google, dat eerder dit jaar een 72-qubit-model lanceerde. 7 qubit meer lijkt weinig, maar elke qubit is een verdubbeling in rekenkracht. De IonQ is hiermee 128 keer sneller dan de kwantumcomputer van Google.

Foutpercentage

Qubits zeggen echter niet veel over de kwantumcomputer zelf. De accuraatheid heeft een nog veel groter belang. Het foutpercentage ligt met 99,97 procent veel lager dan dat van de concurrentie volgens Quantum Computing Report. De dichtste concurrent haalt 99,5 procent. Het twee-qubit foutpercentage ligt op 99,3 procent, wat veel hoger is dan de 95 procent van de concurrentie.

Volgens IonQ overstijgen kwantumcomputers vandaag al klassieke computers in specifieke workloads. In een benchmark (Bernstein-Vazirani Algorithm) doorloopt het algoritme elk nummer tussen 1 en 1023. Een klassieke computer kent hierbij een succesratio van 0,2 procent tegenover 79 procent voor een 10-qubit kwantumcomputer.

Twee jaar gokken

Christopher Monroe, CEO bij IonQ: “Na twee jaar gokken werpt het concept eindelijk zijn vruchten af. Het IonQ-systeem is robuust en industrieel sterk. Zelfs in een vroeg stadium zien we dat het ion trap design alle voordelen heeft dat we hadden verwacht, en nog veel meer.”


Lees dit: Homomorphic encryption: de toekomst van geheime data


De techniek die IonQ gebruikt, moet nog wel enkele horden nemen om door te breken. Het grote formaat is nog een probleem, net als de trage operationele tijd. Dankzij de accuraatheid en de schaalbaarheid van de technologie wil IonQ toch volgend jaar al aan enkele bedrijven uitleveren.

Het werkt ook aan wetenschapsartikels met meer details rond de ontwikkeling van de chip. Die zouden de komende maanden worden gepubliceerd in toonaangevende publicaties wanneer het onderzoek rond is.

 

Gerelateerd: Nieuwe microchip brengt optische kwantumcomputer stap dichterbij

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home