VS verbiedt chipmakers die geld krijgen uit chips-act om fabrieken te bouwen in China

chip

In de VS wordt een opvallende regel opgelegd aan chipmakers die geld zullen ontvangen uit de CHIPS and Science-Act. Voor deze bedrijven geldt er namelijk voortaan een verbod op het bouwen van een geavanceerde chipfabriek in China.

Tien jaar lang zal je als chipfabrikant geen fabriek mogen neerzetten in China als je aanspraak maakt op subsidies uit de Amerikaanse chips-act. Dat werd gisteren bekendgemaakt in een persconferentie.

Latere toevoeging

Het pakket aan subsidies om de binnenlandse chipproductie omhoog te krikken is vrij nieuw. Begin augustus kwam het tot ondertekening van de officiële wet, na lange onderhandelingen over het totale budget. Er werd afgeklopt op een totaal van 52,7 miljard dollar.  

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Nu legt de VS nog een voorwaarde op aan de bedrijven die aanspraak willen maken op deze subsidies. Het verbod geldt wel alleen op de bouw van fabrieken met ‘geavanceerde technologie’. Bestaande fabrieken moeten niet opgedoekt worden.

Korte mededeling

De maatregel werd in de persconferentie tussen neus en lippen door genoemd terwijl het volledige opzet van de chips-act werd meegedeeld. “We gaan ook een vangrails inbouwen om ervoor te zorgen dat degenen die CHIPS-geld ontvangen de nationale veiligheid niet in gevaar kunnen brengen. Ze mogen dit geld niet gebruiken om in China te investeren, ze kunnen geen geavanceerde technologieën in China ontwikkelen of de nieuwste technologie naar het buitenland sturen”, vertelde Gina Raimondo, Amerikaanse minister van Handel, en daarmee was de kous af.

Toch is een duidelijk denkpatroon in de VS-regelgevingen op te tekenen. Belangrijke technologieën mogen het land niet verlaten om de veiligheid van VS-burgers te garanderen. Nvidia mag precies om die reden ook geen krachtige datacenter-GPU’s meer exporteren naar China en naar Rusland zonder licentie.

lees ook

Chinees bedrijf lanceert ‘krachtigste GPU ter wereld’

Een bezoek van Amerikaanse ambtenaren aan ASML en Imec werden ook met dezelfde overtuiging opgezet. Beide organisaties gaven alleen geen gehoor aan de vraag om handel met Chinese spelers op een lager pitje te zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home