Washington vraagt Imec om voorzichtigheid bij Chinese partners

handelsoorlog VS tegen China

Washington voert de druk op Europese partners uit de chipindustrie op om Chinese partners uit de markt te sluiten. Het Vlaamse Imec blijft niet gespaard en kreeg ook de vraag om dergelijke relaties te beperken.

De VS speelt een politiek spel om China technologisch te isoleren. Na te lobbyen bij het Nederlandse ASML, bleek de reis te worden verdergezet naar het Vlaamse Imec. Don Graves, de Amerikaanse onderminister van Handel, zou op zijn doorreis aan Imec hebben gevraagd om de relaties met Chinese partners op een lager pitje te zetten.

De schrik zou bestaan dat China gevoelige informatie met mogelijke militaire toepassingen in handen krijgt. Bij Imec bestaan er alleen al regels en screenings om dergelijke zaken te vermijden.  

Het nieuws komt van De Tijd, dat nieuwsmerk zou meer afweten van het contact tussen Imec en Graves. Er zou niets concreet gevraagd zijn, waardoor het Leuvense onderzoeksinstituut ook besloot verder geen gevolg te geven aan het bezoek van Graves. Imec geeft aan in eerste plaats naar Europa te luisteren, daarna wil het wel rekening houden met wensen van over de oceaan.

ASML-bezoek

Het bezoek van Graves aan ASML kon al op even weinig enthousiasme rekenen. Daar zou de vraag zijn gesteld om DUV-chipmachines van ASML niet langer te exporteren. De Nederlandse overheid legde ASML eerder al een exportban op van EUV-machines onder druk van de VS. Met wat lobbywerk wil de VS die blokkering ook uitbreiden naar DUV, maar Nederland lijkt voorlopig niet geïnteresseerd. Het wil de huidige handelsbetrekkingen met China niet schaden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home