VS vraagt aan ASML om geen chipmachines meer aan China te leveren

asml

Amerikaanse ambtenaren lobbyen volop in Nederland om naast de huidige EUV-chipmachines ook de export van de DUV-variant naar China te beperken.

Volgens persagentschap Bloomberg wil de VS China nog meer technologisch isoleren door DUV-chipmachines van ASML niet langer te exporteren. Het lobbyt daar actief voor in Nederland waar ASML de machines fabriceert. Vandaag geldt er al een verbod op EUV-chipmachines, de nieuwste chiptechnologie.

Deep ultraviolet lithografie-systemen (DUV) gebruiken een bewezen technologie die prima chips kunnen afleveren tot ongeveer 10 nanometer. Vandaag gebruiken de topchips een procedé tot 4 nanometer via EUV. DUV is daarentegen nog een gangbare technologie voor traditionelere chips in bijvoorbeeld robots of de auto-industrie.

De Nederlandse overheid legde ASML eerder al een exportban op van EUV-machines onder druk van de VS. Met wat lobbywerk wil de VS die blokkering ook uitbreiden naar DUV, maar Nederland lijkt voorlopig niet geïnteresseerd. Het wil de huidige handelsbetrekkingen met China niet schaden.

lees ook

Tekort aan wafers zorgt tot 2024 voor heel wat chiptekorten

Ook ASML-topman Peter Wennink laat weten dat hij tegen een verbod op de verkoop van DUV-chipmachines is omdat de technologie volwassen genoeg is.

Vandaag probeert China om met nationaal chipfabrikant SMIC een vuist te maken nadat grootmachten TSMC en Samsung niet langer mogen produceren voor Chinese afnemers. Een continue levering van ASML-machines is daarin een cruciale stap om competitief te groeien, iets wat de VS nu wil afremmen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home