Topvrouw Huawei terug in thuisland door overeenkomst met VS

huawei

Meng Wanzhou, CFO van Huawei, is terug naar China gekeerd. Voor de vrijlating gaf ze toe financiële instanties te hebben misleid over zaken die Huawei ondernam in Iran.  

Meng is na een straf van bijna drie jaar terug in haar thuisland China. Voor haar vrijlating bereikte ze een akkoord met het Amerikaanse gerechtshof.  

Handel met Iran

Op 1 december 2018 werd Meng opgepakt in de luchthaven van Vancouver, in Canada. Dit gebeurde op vraag van de Verenigde Staten, die haar wilde vervolgen voor bankfraude. Het voorval waar Amerika naar verwijst, deed zich voor in 2013. Meng verdoezelde toen dat Skycom, dochterbedrijf van Huawei, apparatuur verkocht aan Iran, tijdens een ontmoeting met een kaderlid van de bank HSBC.

Via Skycom overtrad Huawei het handelsembargo dat de VS, de VN en de EU toen hadden lopen tegen Iran. Meng geeft nu dus toe dat ze daarvan op de hoogte was en financiële instanties opzettelijk verkeerde informatie heeft gegeven.

Geen uitlevering

In een verklaring van procureur-generaal Nicole Boeckmann van New York is te lezen dat Meng haar verantwoordelijkheid opneemt voor haar rol in het plan wereldwijde financiële instellingen te bedriegen.

Hoewel de VS in 2018 verzocht Meng op te pakken en momenteel haar vrijlating heeft uitgesproken, werd ze nooit aan de VS uitgeleverd. De afgelopen drie jaar raakte Canada in een discussie verwikkelt met de VS over de uitwisseling van Meng. In die tijd werd Meng al op borgtocht vrijgelaten. Het grootste deel van haar straf zat zij in huisarrest in Vancouver. Tot een uitwisseling aan de VS is het nooit gekomen.

Opgelucht na vrijlating

Onmiddellijk na haar vrijlating door het Amerikaanse gerecht sprak Meng met de pers: “De afgelopen drie jaar stond mijn leven op zijn kop. Maar ik ben ervan overtuigd dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde.”

Nu Meng terug in China is, moet ze zich nog tot eind volgend jaar aan bepaalde voorwaarden houden. Dit kwam zij overeen met het Amerikaanse gerecht. Na die periode kan Meng niet meer vervolgd worden over deze zaak.

China heeft als antwoord op de vrijlating van Meng, twee veroordeelde Canadezen vrijgelaten. Hua Chunying, minister van buitenlandse zaken van China, deelde mee: “De beschuldigingen waren politieke vervolging van een Chinese inwoner, die als doel hadden de Chinese hightechbedrijven te onderdrukken.”

Proces tegen Huawei

Huawei is nog niet van plan zichzelf gewonnen te geven. In een verklaring laat het bedrijf weten dat de beschuldigingen vanuit Amerika incorrect zijn. Huawei geeft aan zichzelf verder te verdedigen in de rechtbank.

Verder is er te lezen dat Huawei blij is om te zien dat Meng veilig terug thuis is, waar zij kan herenigen met haar familie. Onderdeel van die familie is Ren Zhengfei. Hij is de oprichter van Huawei en de vader van Meng.

Zwakke financiële resultaten

Eric Xu, zakenpersoon van Huawei, sprak zich twee dagen voor de vrijlating van Meng nog uit over de financiële situatie van Huawei. Volgens hem heeft Huawei het nog steeds zwaar te verduren door de handelsobstructies die de VS oplegt.

“Andere markten van het bedrijf hebben het omzetverlies zeker niet kunnen opvangen. Niet alleen dit jaar, maar zelfs in de komende tien jaar kan de omzetdaling aan dit tempo niet worden gecompenseerd.”

“Het zal vrij lang duren voordat we het verlies van 30-40 miljard dollar hebben gecompenseerd door 5G en andere technologieën op andere industriële sectoren toe te passen.” Tot de 5G-connectiviteit krijgen de smartphones van Huawei namelijk geen toegang. Hierdoor is het bedrijf verplicht te blijven focussen op 4G-smartphones.

lees ook

Huawei blijft gevolgen handelsoorlog voelen met sterke omzetdaling in Q2 2021

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home