VR/AR-headsets klein onderdeel van stijgende wearables-markt

hp reverb vr bril headset

Databedrijf IDC heeft zijn verwachtingen gepubliceerd voor de markt van wearables in de komende jaren. Er was extra aandacht voor VR/AR-headsets, maar die gaan volgens IDC nog niet volledig doorbreken.

Het Amerikaanse data- en analysebedrijf IDC verwacht dat de verkoop van VR/AR-headsets de komende jaren gaat stijgen. Uit zijn cijfers blijkt echter dat andere wearables in totaal aantal stuks nog steeds wel de dienst gaan uitmaken.

Hoofdzaak

De markt van VR/AR-headsets is niet makkelijk. Tijdens Q2 van dit jaar was de verkoop van de draagbare toestellen met bijna de helft gezakt tegenover het jaar daarvoor. IDC ziet het economische klimaat en verouderde hardware bij de producenten als grootste boosdoeners. Dit jaar zouden er amper evenveel headsets worden verkocht als in 2017.

Die trend blijft echter niet duren volgens IDC. Vooruitgang in VR/AR bij bedrijven als Meta en Qualcomm helpt met de ontwikkeling van headsets. Concurrentie als Apple, Sony, ByteDance en MediaTek zit ook niet stil en concurrentie is natuurlijk vaak goed voor ontwikkeling.

Voor 2024 verwacht IDC een groei van meer dan 45 procent, onder andere dankzij de Vision Pro van Apple. Tegen 2027 zouden er ruim dertig miljoen VR/AR-headsets moeten worden verscheept, bijna vier keer zoveel als dit jaar.

lees ook

Google’s AR-divisie blijft aanmodderen

Draagbaar

Daartegenover staat de veel uitgebreidere markt van andere wearables zoals oortjes en smartwatches. Die groeide in Q2 van dit jaar met 8,5 procent. De algemene marktwaarde daalde wel, door lagere prijzen en verschillende kortingen bij retailers.

Grotere bedrijven krijgen inmiddels ook concurrentie van kleinere niche-bedrijven, dankzij specifieke dingen zoals geconnecteerde ringen om bepaalde data te verzamelen. Dit jaar zullen er zo’n 520 miljoen wearables verscheept worden, een stijging van ruim vijf procent tegenover vorig jaar. Voor 2027 verwacht IDC dat dat meer dan 625 miljoen stuks gaan zijn.

De top drie bestaat nog steeds uit oortjes, smartwatches en slimme polsbandjes. Van die eerste alleen al zouden er in 2027 ruim 381 miljoen de wereld rondgaan en het totaal aantal smartwatches zou dat jaar vlot de kaap van 210 miljoen stuks ronden.

Voorlopig zijn dat cijfers waar VR/AR-headsets alleen nog maar van kunnen dromen. Maar de prognose is positief en in de wereld van technologie kan het soms snel gaan. In deze voorspellingen van IDC wordt bijvoorbeeld niet gerept over de militaire research rond AR-headsets die Microsoft doet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home