Google’s AR-divisie blijft aanmodderen

ar google

Na het schrappen van een AR-bril eerder dit jaar, verloopt ook de ontwikkeling van een mixed reality-headset samen met Samsung niet van een leien dakje.

Google en augmented reality: het is voorlopig nog geen geslaagd huwelijk. Na de mislukking van de Google Glass probeert de techreus zich tevergeefs opnieuw in de strijd te mengen. Project Iris werd eind juni opgedoekt, maar Project Moohan is nog lopende: een mixed reality-bril die Google in samenwerking met Samsung en Qualcomm ontwikkelt.

Maar ook dat project wil nog niet echt vlotten, schrijft Business Insider. De spanningen tussen de teams van Google en Samsung lopen op omdat die laatste zich te bazig zou opstellen. Zo zou Samsung erop hebben aangedrongen om de lancering van de headset tot zeker halverwege 2024 uit te stellen.

De hardware-teams van Google die niet op het project zitten, mogen ook absoluut niets weten over Project Moohan, uit vrees dat Google nadien alsnog met een eigen product op de markt zou kunnen komen. Medewerkers van Google vrezen dat het onderlinge gebakkelei een invloed zal hebben op de kwaliteit van de headset. Vanuit de Zuid-Koreaanse media klinken gelijkaardige berichten.

Achterstand op Apple

Google en Samsung bundelden de krachten om te concurreren met Apple’s Vision Pro. Op dit moment kan de achterstand echter niet groter zijn. Apple gooide hoge ogen met de aankondiging tijdens WWDC en ook de eerste indrukken over de headset waren zeer positief. De mixed reality-bril van Apple zal vanaf begin 2024 te koop zijn. Die deadline zal Project Moohan al zeker niet halen.

lees ook

De ge(s)laagde wereld van Augmented Reality

De AR-afdeling van Google werd dit jaar ook geteisterd door de ontslagrondes die flink snoeiden in het personeelsbestand en het vertrek van leidinggevenden uit onvrede met het beleid. Google besliste daarop om de focus te verschuiven naar het ontwikkelen van software in plaats van AR-hardware. Aangezien Google’s grootste successen in het softwaredomein liggen, lijkt dat geen onwijze beslissing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home