VK onderzoekt overname van Arm door Nvidia

nvidia arm

De Britse antitrust-waakhond maakt bekend de voorgestelde overname van Arm door Nvidia te gaan onderzoeken. Met een waarde van 40 miljard dollar zou de overname een van de grootste acquisities ooit worden in de tech-industrie. Het onderzoek naar de deal komt dan ook niet als een verrassing. 

De reden voor het onderzoek is dat de chips van Arm worden gebruikt door een aantal concurrenten van Nvidia. Met het onderzoek wil de Britse Competition and Market Authority uitzoeken of de overname nadelig kan uitpakken voor concurrenten. 

Er zijn drie voorname problemen waar de Britse autoriteiten naar gaan kijken. “Het CMA overweegt of de overname de kans meebrengt dat Arm zijn IP licentieverleningen kan terugtrekken, de prijs ervan kan verhogen of de kwaliteit ervan kan verlagen voor concurrenten van Nvidia”. Zo schrijft de Competition and Market Authority in een officiële verklaring. 

Maatregelen om eerlijke concurrentie te houden

Meteen nadat Nvidia de overname bekend maakte, werd er gesproken over mogelijkheden om de deal tegen te houden. Bij zijn aankondiging van de Arm overname beloofde Nvidia het open licentie model van Arm voort te zetten en een neutrale positie te blijven houden ten opzichte van klanten. 

Nvidia gaat nog een stapje verder om de te zorgen dat regelgevers zich niet druk hoeven te maken over de overname. Zo laat Nvidia weten van plan te zijn om het intellectueel eigendom van zijn grafische kaarten beschikbaar te maken via licenties aan de klanten van Arm. Verder verklaart Nvidia maatregelen te treffen om te zorgen dat het bedrijf niet zomaar toegang heeft tot vertrouwelijke informatie van Arm klanten.

Waarom doet Nvidia zoveel moeite om Arm over te nemen?

Eerder al legde Nvidia uit in een totaal andere markt te opereren dan Arm. Daarom zou de overname niet zorgen voor verminderde concurrentie. Chips van Nvidia worden vooral gebruikt in datacenters en desktops. Arm ontwerpen worden vooral gebruikt om smartphones en Internet of Things apparaten te bouwen. Toch is er ook wat overlap: Nvidia en Arm leveren beide machine learning chips voor voertuigen. 

Als beide organisaties zo verschillend zijn, waarom zou Nvidia dan überhaupt moeite doen om Arm over te nemen? Door Arm aan te kopen, breidt Nvidia zijn bereik uit in verschillende delen van de chip markt waar het momenteel nog niet aanwezig is. 

Nvidia had hetzelfde motief toen het Mellanox overnam. Mellanox richt zich voornamelijk op netwerken, een markt waar Nvidia voorafgaand aan de deal ook nog niet aanwezig was. Sinds de overname bouwt Nvidia zijn marktsegment in rap tempo uit door nieuwe chips en producten voor supercomputers te introduceren die gebruik maken van de Mellanox technologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home