Verkoop smartphones daalt voor zevende kwartaal op rij

Nieuw jaar, geen nieuw begin

smartphone

Het eerste kwartaal van 2023 heeft geen kentering gebracht voor de smartphone-industrie. De verkoop van nieuwe smartphones nam alweer een flinke duik.

14,6 procent: zoveel bedraagt de daling volgens de marktcijfers van IDC in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022, toen de verkoop ook al in een neerwaartse trend zat. In totaal gingen 268,8 miljoen smartphones over de toonbanken. De daling bleef in West-Europa nog beperkt met 9,4 procent.

Aanhoudende inflatie en macro-economische uitdagingen zorgen ervoor dat de smartphone-industrie nog even in zwaar zal zitten. IDC vreest voor nog ‘drie tot zes zware maanden’. Tegen het einde van het jaar zou er wel beterschap kunnen inzitten. Het kan ook altijd nog erger: de verkoop van pc’s daalde met maar liefst 29 procent in het eerste kwartaal.

Samsung grijpt opnieuw de macht

Nemen we de cijfers voor de grootste fabrikanten onder de loep, dan kleuren die ook allemaal rood. Na de koppositie voor een kwartaal weer aan Apple te laten, neemt Samsung weer de koppositie over. Dat heeft te maken met de goede verkoopcijfers van de Galaxy S23 en S23 Ultra, al verkocht Samsung bijna negentien procent minder toestellen.

lees ook

Samsung Galaxy S23 Ultra review: koninklijk totaalpakket

De daling voor Apple bedraagt slechts 2,3 procent, wat betekent dat het iPhone 14-effect nog niet is uitgewerkt. Het verschil in marktaandeel tussen de twee grootmachten is ook maar twee procent (22,5% vs 20,5%), waar de kloof normaal gezien groter is in het eerste kwartaal. Xiaomi en Oppo volgen op elf en tien procent, Vivo sluit de top vijf af op 7,6 procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home