De Dell XPS 13 2-in-1 is als een goede discman: irrelevant en niet meer van deze tijd. De fabrikant weet perfect hoe een goede laptop er uit ziet en doet veel juist met dit toestel, maar dat maakt omwille van de verouderde vormfactor niets uit.
Het is 2012. Computerbouwers omarmen Windows op de tablet, want dat is de belofte van Windows 8. Alleen: de precieze vormfactor is nog een raadsel. De Microsoft Surface is nog maar pas verschenen en de wereld weet nog niet dat Microsoft met dit toestel de formule voor een handige 2-in-1 heeft gekraakt.
Experimenten alom dus: hoe stop je een computer achter een scherm, het toetsenbord in een hoes, en zorg je er toch voor dat je het geheel als laptop kan gebruiken? Eén van de oplossingen, die later een terechte stille dood zal sterven, is een extra magnetische flap achteraan die als kickstand het scherm in één of twee posities openhoudt. Zo’n systeem voelt beperkend en ondoordacht vergeleken met flexibele kickstand van de Surface, die je toelaat om het scherm in zowat iedere hoek voor je te zetten, met en zonder toetsenbordhoes.
Het is 2023. Dell heeft geen enkele les geleerd in de laatste tien jaar en brengt een 2-in-1 uit die de innovatie van de Microsoft Surface compleet negeert. De Dell XPS 13 2-in-1 is een knap gemaakte fysieke vertegenwoordiging van misplaatste heimwee. Eigenlijk is de kwaliteit van de laptop naast de kwestie. Vandaag bestaan er voldoende 2-in1’s van allerhande fabrikanten die een flexibele kickstand integreren. De oplossing van Dell is omslachtig, voorziet in laptopmodus slechts twee (veel te rechte) hoeken waarin je het scherm kan plaatsen en laat je niet toe de tablet zonder toetsenbord recht te plaatsen. Er is vandaag geen reden om deze antieke beperkende interpretatie van de Windows-tablet te kopen, ook al ziet het ding er best goed uit.
Onstabiel en zwaar
Microsoft (en andere fabrikanten) hebben sinds 2012 verbeterd op het Surface-design. Zo klikt vandaag de hoes in toetsenbordmodus bij zowat alle concurrenten met een vouw tegen de onderste rand van het scherm aan. Dat geeft stabiliteit wanneer je de computer op de schoot gebruikt. Ook deze memo heeft Dell niet gehad, waardoor het scherm alle kanten op wiebelt wanneer het in een nagenoeg onwerkbare hoek op je benen rust en je iets wil typen.
De Dell XPS 13 2-in-1 is met de grote en omslachtige hoes een stuk zwaarder dan gelijkaardige toestellen. We wegen 1.297 gram tegenover 1.158 gram voor de Microsoft Surface Pro 9. Zonder de hoes is de tablet wel lichter: 756 gram tegenover 884 gram. Zoals gezegd ontbreekt in deze modus alle flexibiliteit om het toestel te plaatsen om er bijvoorbeeld mee te presenteren: je kan het enkel plat leggen of vasthouden.
Specificaties en prestaties
De dwaze vormfactor terzijde levert Dell hier wel een acceptabele computer af. Onder het mooie 13 inch-scherm (2.880 x 1.920) zit een Intel Core i7-1250U (twee P-kernen, acht E-kernen), vergezeld van 16 GB RAM en een 512 GB SSD. We meten een maximale helderheid van 488 cd/m² wat bovengemiddeld is, al staat daar tegenover dat de minimale helderheid van 32 cd/m² aan de hoge kant is in echt donkere omgevingen.
De Intel Core i7 kan de benen aanvankelijk best goed strekken in de compacte behuizing. De kloksnelheid van de chip piekt op 3,2 GHz (voor de P-kernen) en die kan de processor twintig seconden aanhouden. Daarna valt de klokfrequentie trapsgewijs terug naar 1,7 GHz. Het valt op dat het design zonder ventilator best wat warmte kan slikken, maar wanneer het toestel oververhit, is het ook wel gedaan met de pret en schakelt de chip zwaar terug. Wanneer de belasting langer aanhoudt, zien we dat de meerwaarde tegenover een Core i5-processor zoals die in de Surface Pro 9 wel heel beperkt wordt.
Wie wil renderen op deze onhandige tablet, zoekt best een ander toestel. Voor ander kantoorwerk is dit wel een best krachtig systeem. Dat zien we ook aan de degelijke benchmarkscores.
De krachtige processor heeft een prijskaartje: het ding vreet batterij. Microsoft stopte een Core i5 in ons testmodel van de Surface Pro 9 en die is minder krachtig maar garandeert wel meer tijd tussen stopcontacten door. Op de Dell XPS 2-1-in-1 zal je enkel bij een erg bescheiden werklast een volledige werkdag op de batterij verder kunnen.
Opladen gaat helaas ook tergend traag: het duurt 51 minuten om de tablet halfvol te tanken. Microsoft doet het op een half uurtje.
Opladen kan via één van de twee USB Type C-poorten (Thunderbolt). In de doos zit een verloopstukje naar een 3,5 mm en naar USB A: een welkome toevoeging.
Rest ons een korte bespreking van het toetsenbord. Dat typt bijlange niet slecht, al is het niet zo ergonomisch op een vlakke ondergrond en niet zo stabiel op de schoot. Het touchpad is een stuk beter dan dat van Microsoft en ook groter.
Nope
In feite doet het er niet toe. Er is geen haar op ons hoofd dat er aan denkt om deze tablet aan iemand aan te raden, wetende dat Microsoft, HP en vele anderen alternatieven op de markt hebben die oneindig veel gebruiksvriendelijker zijn. De Dell XPS 13 2-in-1 is een ongevraagd stuk nostalgie dat er misleidend uitziet als een modern toestel. Dell brengt de tablet niet naar België met een Azerty-toetsenbord en terecht. Let wel op wanneer je Qwerty verkiest: in Nederland ligt deze onflexibele, niet ergonomische en onhandige pseudo-Surface wel in de rekken.
Voor de volledigheid: wil je een tablet zonder kickstand die je enkel plat zal leggen of zal vasthouden, wil je toch Windows en eis je de prestaties van een Core i7 voor telkens korte shotjes, hoewel je niet van plan bent om met het toetsenbord te werken, dan is dit toestel wel een kanshebber.
Geteste configuratie: Dell XPS 13 2-in-1 6N2FV-A00, Intel Core i7-1250U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, glanzend 13 inch IPS-scherm (2.880 x 1.920), Windows 11 Pro – 1.735 euro (excl. btw)
.pro’s
- Mooi en helder scherm
- Groot touchpad
- twee USB-C (thunderbolt)-poorten
.contra’s
- Antieke vormfactor zonder voordelen
- Core i7 biedt slechts meerwaarde in korte shotjes
- Matige batterij
- Laadt traag op