Onderzoek IDC: vacatures voor IT-operaties in vrije val

it operaties

Volgens een onderzoeksrapport van IDC heeft een job in IT-operaties weinig toekomst. Om werkzekerheid te behouden, zullen Ops-teams hun codeervaardigheden moeten bijschaven.

IDC kijkt in zijn allereerste Worldwide xOps Census and Forecast-onderzoeksrapport vooruit op hoe IT-operaties en andere jobtitels met het suffix Ops tussen 2022 en 2027 zullen evolueren. Het rapport schetst een weinig positief beeld over functies die uitsluitend IT-beheer omvatten. IDC voorspelt dat vacatures voor IT-operaties tot 2027 op jaarlijkse basis met acht procent zullen afnemen. Eenzelfde trend geldt voor systeemadministrators.

lees ook

“Om IT-talent te strikken, moet je net de vreemde eend in de bijt zoeken”

Een keer per generatie

Volgens IDC is die nakende vrije val van IT-operaties te wijten aan de shift naar de cloud en alle technologische ontwikkelingen die hierdoor mogelijk zijn gemaakt. Onderzoeker Al Gillen spreekt van een keerpunt dat ‘slechts een keer per generatie voorkomt’ en even drastisch zal zijn als de introductie van het world wide web in ons werkleven. In de cloud is er een hogere nood aan profielen met minstens beperkte kennis van softwareontwikkeling.

DevOps, een principe waar ontwikkeling en operaties samenvloeien tot één team, is al jaren een trend in de IT-wereld maar zal de komende jaren dus nog meer aan belang winnen. Ook jobs als ‘DataOps’ en ‘MLOps’ hebben een hoge werkzekerheid: IDC voorspelt een jaarlijkse groei van twintig procent in het aantal vacatures voor ML-specialisten. Wie zich een toekomst in de IT-sector wil verzekeren, weet bij deze dus waar zich in bij te scholen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home