Uitstel dreigt voor nieuwe M3-producten van Apple

Chipfabrikant TSMC kan niet voldoen aan Apple’s vraag naar M3-chips en dat is op korte termijn slecht nieuws voor enkele verwachte productlanceringen van het Amerikaanse tech-icoon.

Apple rekent op het Taiwanese TSMC voor de productie van hun nieuwe M3-chip, maar bij die laatste vreest men nu al dat de vraag eenvoudigweg te groot is. Als dit effectief zo blijkt, betekent dat voor Apple dat de lancering van de nieuwe MacBook, de iPad Pro en de geüpdatete Mac Pro niet meer voor dit jaar is.

Het probleem

Met die significante lanceringen, later dit jaar, zet Apple volledig in op TSMC voor zowel de M3 als de A17. Maar nu de Taiwanese producent de immense vraag waarschijnlijk niet kan volgen schopt dat heel wat plannen in de war bij Apple. Er is zelfs al sprake van een uitstel tot volgend jaar voor zowel de nieuwe iPad Pro als de nieuwe MacBook. Wat de update van de Mac Pro betreft is er meer onduidelijkheid. De kans bestaat dat die wordt voorzien van een M2 Ultra.

Een extra kink in de kabel is het feit dat Apple ook gebruik maakt van TSMC’s 3 nm-proces voor de productie van de A17 Bionic-chip. Die wordt gebruikt in de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Aangezien Apple zijn telefoons traditioneel in september lanceert, kan het bedrijf de lancering niet uitstellen zonder gezichtsverlies te lijden.

Voor de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max werd gebruik gemaakt van het 4 nm-proces bij TSMC, dus die chip recycleren voor de iPhone 15 is ook geen optie. Het is duidelijk dat Apple de M3 echt wel nodig heeft.

Silver lining

Het is echter nog geen 100 procent doemberichten, er zit nog wel een lichtrandje rond de donkere wolken. De M2 dateert van juni 2022 en werd gebruikt in de nieuwe MacBook Air en de 13-inch Pro. Dat is nog geen jaar geleden, dus de roep om updates is nog niet meteen oorverdovend. Aangezien de M1 werd gelanceerd in november van 2020 kunnen we aannemen dat het tempo waarop Apple nieuwe chips introduceert ongeveer anderhalf jaar bedraagt. Dat betekent dat de M3 toch nog eind dit jaar kan worden verwacht.

Een andere optie is dat Apple voorrang geeft aan de A17 Bionic en TMSC verzoekt om die productie prioritair te maken tegenover de die van de M3. die zet bezorgt het bedrijf nog steeds niet echt een achterstand tegenover de concurrentie.

De enige waarvoor dit wel gewoon slecht nieuws blijft, is de Mac Pro, die wacht nog steeds op de beloofde update. Het is het enige resterende toestel dat nog op Intel draait. Als Apple inderdaad kiest voor de M2 Ultra betekent dat waarschijnlijk ook het einde voor de Mac Studio, die draait op de M1 Ultra.

Officieel begon TSMC vorig jaar al met de productie van de M3, maar het is pas dit jaar dat de chipbakker echt met de productie op schaal is gestart. De opbrengst gaat ongetwijfeld nog verbeteren in de loop van het jaar, dus fans moeten de hoop op M3-producten in 2023 nog niet helemaal opbergen.

lees ook

Duitse chipfabriek zal TSMC minstens tien miljard euro kosten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home