‘Apple geeft Mac Studio geen M2 Ultra-chip’

Apple M2
Bron: Apple

Apple zou de Mac Studio geen upgrade geven naar een M2 Ultra. De computerbouwer vreest anders onder z’n eigen duiven te schieten.

Wat is een Mac Studio met M2 Ultra? Een computer die nog moeilijk te onderscheiden is van de nieuwe Mac Pro, volgens Apple. Functioneel zou een Mac Studio met M2 Ultra te sterk gelijken op een Mac Pro en dat lost Apple op door de computer geen update te geven. Cupertino laat dat niet officieel weten, maar Bloomberg is er wel redelijk zeker van.

De Mac Pro met M2 Ultra zou in de nabije toekomst aangekondigd worden. De M2 Ultra zal naar verluidt dubbel zo krachtig zijn als de M2 Max.

De beslissing zou voor een stuk logisch zijn. De krachtige chip zou de grenzen tussen Mac Pro en Mac Studio effectief vervagen. Vermoedelijk wil Apple genieten van hogere Pro-marges en kiest de Amerikaanse computerbouwer er daarom voor niet te sterk te concurreren met zichzelf.

Weinig chipkeuze

Langs de andere kant getuigt de vaagheid rond het portfolio van een probleem met differentiatie. Als beide computers zo identiek zijn, waarom zijn er dan twee verschillende modellen op de markt? Met Intel kon Apple nog meer jongleren met CPU-specificaties en ervoor zorgen dat systemen niet in elkaars vaarwater kwamen. Nu de fabrikant op z’n eigen chips vertrouwd, is het beschikbare aanbod beperkter.

Apple ziet zich daarom klaarblijkelijk genoodzaakt om een deel van zijn portfolio kunstmatig van oudere chips te voorzien om toch maar een relevant verschil te creëren. Dat gezegd zijnde is de Mac Studio met M1 nog steeds een erg capabel systeem dat vermoedelijk nog steeds een groot publiek zal aanspreken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home