Liberty Global haalt Telenet op 13 oktober van de beurs

telenet

Na een overnameprocedure die al sinds maart aan de gang is, slaagt Liberty Global zijn slag en krijgt het alle aandelen van dochter Telenet in handen. Telenet verdwijnt vanaf 13 oktober officieel van de beurs.

Liberty Global, de meerderheidsaandeelhouder van Telenet, wil volledig eigendomsrecht over de Mechelse provider bekomen. Daartoe deed het Amerikaanse bedrijf in maart al een eerste vrijwillig en voorwaardelijk bod. Na een verplichte heropeningsperiode die afliep op 13 september, heeft Liberty Global heeft al 96 procent van Telenet in bezit, maar dat is nog niet voldoende. Het moederbedrijf zou graag alles in handen krijgen.

Om die laatste procenten te bekomen, loopt nu nog tot en met 13 oktober een vereenvoudigd uitkoopbod. Aandeelhouders kunnen hun resterende aandelen tegen de originele overnameprijs verkopen aan Liberty Global (22 euro per aandeel). Eens deze laatste formaliteit is afgerond, worden de aandelen van Telenet geschrapt. Telenet verdwijnt zo na achttien jaar van de beurs in Brussel.

Geen verrassing

Het overnamebod komt niet als een verrassing voor wie de telecomprovider op de voet volgt. De koers van het Telenet-aandeel staat al een tijdje aan de lage kant, onder andere omwille van de nakende grote investeringen in een nieuw fibernetwerk. De provider wil daarvoor samenwerken met Fluvius, na een lange juridische slag zijn die werken in juli eindelijk van start kunnen gaan onder de naam Wyre. De achterstand op grote concurrent Proximus is aanzienlijk, want de provider stampt zelf en samen met joint ventures aan sneltempo nieuwe fiber in de grond.

lees ook

Orange en Telenet verstrengelen verder met verzekerde toegang tot elkaars vaste netwerken

Daar komt bij dat de veiling van radiospectrum voor 5G de deur opende voor de intrede van twee nieuwe providers: Citymesh en Digi. Telenet krijgt er vanaf 2024 extra concurrentie bij. Omdat de koers van het aandeel laag staat, is de timing voor Liberty Global om Telenet van de beurs te halen best interessant. Zo kan het moederbedrijf alle winsten behouden zonder nog dividend te moeten uitkeren aan aandeelhouders. De raad van bestuur van Telenet schaart zich unaniem achter het plan.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 21/03. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home