Smartphoneverkoop op weg naar dieptepunt, behalve voor Apple

iphone se 3

Volgens IDC zal het aantal verkochte smartphones dit jaar het laagste peil in een decennium bereiken. De dip lijkt Apple echter niet slecht uit te komen.

Net als de pc-industrie en bijhorende componenten beleeft de smartphonemarkt geen hoogdagen. Door economische onzekerheid en inflatie denken consumenten en bedrijven twee keer na vooraleer ze investeren in nieuwe hardware en dat uit zich in de cijfers. IDC schat dat aan het einde van 2023 1,15 miljard nieuwe smartphones zullen geleverd zijn.

Dat is 4,7 procent minder dan in 2022, wat ook al geen topjaar was voor smartphoneverkopers. IDC stelde zelfs zijn eerdere voorspellingen bij dat de het aantal leveringen ‘slechts’ 3,2 procent zou zakken. Het aantal geleverde smartphones zou het laagste peil in een decennium kunnen bereiken. Hoewel het aantal leveringen en het aantal verkopen niet per se een één-op-één-relatie hoeven te hebben, geeft het een wel vaak een indicatie van het andere.

Meer betalen

Er zijn ook wel verzachtende factoren in het spel voor de fabrikanten. Net omdat een smartphone als een luxe-aankoop wordt beschouwd, willen gebruikers langer met hun toestellen doen. Hierdoor zijn ze ook bereid om een meerprijs te betalen voor toestellen van betere kwaliteit. Dit kan de daling in het aantal verkochte toestellen nog wel deels compenseren in de inkomsten.

lees ook

Fairphone 5 krijgt acht tot tien jaar lang software-updates

Apple profiteert

In elke crisis is er één winnaar en in de smartphone-industrie is dat duidelijk Apple. Toestellen met een Apple-logo verkopen dit jaar goed en Apple zou als één van de enige grote fabrikanten het jaar met positieve cijfers kunnen afsluiten. De iPhone 15 klopt immers op de deur en de nieuwe iPhone zorgt vaak nog voor een eindejaarspiek bij Apple. Apple zou zelfs voor het eerst in zijn geschiedenis op jaarbasis de grootste smartphoneverkoper kunnen worden, ten koste van Samsung.

De blik van IDC reikt voorlopig niet verder dan het einde van dit jaar. Voor de pc-industrie had het analysebureau wel goed nieuws, want 2024 zou beterschap moeten brengen. Daar zullen ook smartphoneverkopers zich aan willen optrekken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home