Seagate test blockchain om supply chain HDD’s te verbeteren

seagate harde schijf

Seagate start in samenwerking met IBM een blockchainproject speciaal ontworpen om nagemaakte harde schijven te bestrijden. Met behulp van het IBM Blockchain-platform kunnen fabrikanten, integratoren en zakelijke partners de herkomst van HDD’s beter verifiëren.

Deze pilot is onderdeel van het gezamenlijke initiatief dat Seagate en IBM afgelopen november lanceerden, aldus Cointelegraph. IBM is in deze pilot zowel de klant van de HDD’s als de technologieleverancier voor het onderliggende Hyperledger Fabric-platform.

Gecertificeerde wismethode

De blockchain van Seagate is ontworpen om de toeleveringsketen van harde schijven te verbeteren. Naast ook het traceren van producten naar klanten en terug in het geval er sprake is van een retour. Bovendien wil Seagate er langs deze weg ook voor zorgen dat harde schijven, die vanwege defecten worden teruggestuurd, geen persoonlijke gegevens van klanten bevatten. Iets waar een gecertificeerde wismethode een oplossing in moet bieden.

Manuel Offenberg, data security research group managing technologist bij Seagate, wil ervoor zorgen dat de geretourneerde HDD’s geen persoonlijk identificeerbare informatie meer bevatten. “Wanneer een harde schijf het systeem van een klant opslaat en de schijf als onderdeel van het retourproces terugkomt, kunnen we aantonen dat de schijf cryptografisch is gewist. De informatie staat dan niet langer op het apparaat. Vanuit een risicoperspectief gezien, kan deze omgekeerde supply chain de retour gestuurde HDD anders behandelen.” 

Cryptografische identiteit

De cryptografische identiteit van het apparaat wordt volgens Offenberg bij de blockchaintransactie betrokken. Het digitale vertrouwen van het product maakt hierdoor zelf ook deel uit van de transactie. Seagate zou plannen hebben om zijn partnernetwerk in de omgekeerde supply chain uit te breiden.

In 2025 bedraagt de wereldwijde blockchaintoeleveringsmarkt naar verwachting meer dan 9 miljard dollar. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het marktonderzoeks- en adviesbureau Allied Market Research. De sector hoopt daarmee vooral meer transparantie en verbeterde beveiliging van transacties te bewerkstelligen. Iets wat blockchain-technologie zou kunnen garanderen.

Gerelateerd: Blockchain-project Nestlé maakt food supply chain transparant

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home