SAS heeft nu toch geen interesse in een verkoop aan Broadcom

SAS

Na het plotse nieuws dat Broadcom in gesprek is met SAS rond een eventuele overname, worden de gesprekken afgeblazen. De belangrijkste reden voor de plotse ommekeer is volgens interne bronnen de potentiële cultuurschok binnen het bedrijf.

Gisteren verraste chipgigant Broadcom iedereen met de intentie om analytics-specialist SAS over te nemen. Het nieuws sijpelde naar buiten via interne bronnen dichtbij de deal die in de maak was en ergens tussen de 15 en 20 miljard dollar waard zijn.

Vandaag blijkt dat SAS opeens geen interesse meer heeft volgens dezelfde interne bronnen via WSJ. Jim Goodnight en John Sall, co-founders van SAS sinds de jaren ’70, staan vandaag nog steeds aan het roer. Zij zouden nu beslist hebben om de verkoop niet door te laten gaan. Het is niet duidelijk van waar de ommekeer komt, maar vermoedelijk is de bijhorende cultuurschok een van de belangrijkste pijnpunten.

SAS is binnen het softwarelandschap behoorlijk uniek omdat het al jaren zijn aanbod in abonnementsvorm aanbiedt. Het investeert ook jaarlijks 30 procent van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling en de werknemers zijn heel honkvast. Amper 4 procent van het personeel vertrekt jaarlijks, wat veel lager is dan andere Amerikaanse softwarebedrijven. De cultuurschok van een overname (door Broadcom) zou een veel te grote impact hebben op het bedrijf.

SAS staat bekend als een specialist van analytics-software voor de enterprise-markt en is altijd een privébedrijf gebleven. Ooit had het plannen naar de beurs te trekken rond de eeuwwisseling, maar het barsten van de dot-com-bubbel heeft SAS tegengehouden om de stap te zetten.

Broadcom op overnamekoers

De kans is groot dat Broadcom zijn pijlen nu op een ander softwarebedrijf richt de komende maanden. Het is vandaag 200 miljard dollar waard nadat de aandelen 50 procent zijn gestegen het afgelopen jaar. Met die oorlogskist wil de chipfabrikant de boer op om zijn portfolio verder te diversifiëren.

Broadcom is al langer bezig aan een overnamereeks. Het wilde eind 2017 nog concurrent Qualcomm vijandig overnemen met een bod van 103 miljard dollar, maar ondanks een poging om individuele investeerders te overtuigen, ging de deal niet door. In 2018 nam het CA Technologies over voor 18,9 miljard dollar en een jaar later voegde het ook de zakelijke securityproducten van Symantec toe aan zijn portfolio voor 10,7 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home