Broadcom gaat voor 18,9 miljard dollar CA Technologies overnemen

Broadcom heeft een akkoord bereikt om CA Technologies over te nemen. Deze partij zal gekocht worden voor 18,9 miljard dollar, omgerekend zo’n 16,2 miljard euro. Hiermee doet Broadcom wederom een grote overname.

De stap volgt op een overnameplan dat uiteindelijk door president Donald Trump geblokkeerd werd, toen hij het niet zag zitten dat Broadcom Qualcomm zou kopen voor 117 miljard dollar. De regering vreesde voor nationale veiligheidsrisico’s, aangezien het Amerikaanse Qualcomm overgenomen dreigde te worden door een bedrijf dat zich in Singapore vestigt. Volgens de Verenigde Staten kunnen sleuteltechnologieën zo verloren gaan aan China.

Nu volgt er alsnog een miljardendeal, waarbij aandeelhouders van CA Technologies 44,50 dollar per aandeel ontvangen. Hierin zit een vergoeding van 20 procent verwerkt bovenop de slotkoers van afgelopen woensdag. Broadcom-aandelen gingen nabeurs met 5,5 procent omlaag, terwijl die van CA Technologies juist 16 procent stegen.

Intentie

CA Technologies levert een grote variëteit aan IT-systemen en softwareproducten voor cloud computing, mainframe en virtual machine-omgevingen. Met de overname wil Broadcom een stevige fundering neerzetten voor “één van de leidende infrastructuur-techbedrijven in de wereld”.

Een analist stelt tegenover SiliconAngle dat de stap waarschijnlijk gericht is op het samenbrengen van datacenter- en Internet of Things (IoT)-chips met software, om een end-to-end IoT ecosysteem te creëren. Deze analist acht het ook waarschijnlijk dat de deal bekeken zal worden door de Amerikaanse autoriteiten.

CA Technologies is namelijk een Amerikaans bedrijf. Bij het bereiken van een overnameakkoord kunnen autoriteiten er nog een stokje voor steken, bijvoorbeeld omdat ze vrezen dat de nieuwe positie misbruikt zal worden. In Amerika worden overnames de laatste jaren vaker tegengehouden.

Overnamestrategie

Het is hoe dan ook een stap die past in het beleid dat Broadcom de laatste tijd voert. Eind vorig jaar werd Brocade Communications Systems nog gekocht voor 5,9 miljard dollar. Overigens leek het er begin dit jaar op dat Broadcom zelf overgenomen zou worden door Intel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home