SAP: ‘lokalisering en nieuwe technologie moeten crisis in toeleveringsketen mitigeren’

Belgische bedrijven worstelen volgens onderzoek massaal met problemen in hun toeleveringsketen. Meer lokalisering lijkt een belangrijk deel van de oplossing, niet als nieuwe technologie.

72 procent van de Belgische bedrijven plant om de komende één tot twee jaar nieuwe technologie uit te rollen om hun toeleveringsketen te verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van SAP. De verbetering is nodig: 84 procent van de bedrijven bij ons geeft aan dat de logistieke aanvoerketting zwakke schakels kent. Dat lijdt tot vertragingen in de productie van goederen en diensten, en een tekort aan grondstoffen.

De helft van de bedrijven verwacht niet dat de huidige problemen in de toeleveringsketen zomaar zullen verdwijnen. De helft denkt dat ze nog zeker tot het einde van het jaar zullen duren. De energiecrisis en de oorlog in Oekraïne worden als belangrijke factoren naar voren geschoven.

Meer lokaal

Naast nieuwe software kijken ondernemingen in België naar meer lokalisering. Alle bevraagden zien de waarde van die piste. Ze vinden dat de overheid daaraan moet bijdrage. Daarmee komt een duidelijke verschuiving in visie aan het licht. Waar beheer van de voorraadketen niet zo lang geleden nog een oefening in efficiëntie en kostenbesparing was, wordt robuustheid nu een belangrijke factor.

SAP heeft goed gezien dat daar mogelijkheden zijn voor een softwarespecialist, maar het bedrijf is niet alleen. Microsoft kondigde eind vorig jaar nog een oplossing aan die bedrijven moet helpen meer vat te krijgen op hun toeleveringsketen met het Supply Chain Platform en ook Google en AWS vinden dat er een rol is weggelegd voor de grote hyperscalers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home