Red Hat groeit sterk, maar IBM ploetert in Q3 2021

IBM

Vorig jaar kondigde CEO Arvind Krishna een strategische shift aan van infrastructuurdiensten naar de hybride cloud bij IBM. In 2018 nam het bedrijf Red Hat reeds over om die overgang te versoepelen. Helaas liegen de recente kwartaalcijfers er niet om: IBM ploetert, maar Red Hat groeit sterk.

Arvind Krishna, CEO van IBM, kondigde vorig jaar aan de volledige focus te willen leggen op de hybride cloud en AI. De overname van Red Hat in 2018 zorgde voor een zekere technologische basis hiervoor. De cijfers van Q3 2021 zijn echter niet zo positief voor IBM, maar wel voor Red Hat.

Positief nieuws

IBM draaide in het derde kwartaal een omzet van 17,64 miljard dollar, onder de verwachte waarde van 17,77 miljard dollar. Toch betekent dat een groei van 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoewel dat niet veel lijkt, kan het bedrijf blij zijn met die uitkomst. Het kende de afgelopen jaren turbulente tijden dankzij teleurstellende omzet- en winstcijfers.  

De omzet van de bedrijfstak die focust op cloud- en softwarediensten, waarin Red Hat zich bevindt, groeit met 2,5 procent tot 5,69 miljard dollar. CFO Jim Kavanaugh geeft aan dat Red Hat zélf afgelopen kwartaal groeide met 17 procent. “De omzet van het OpenShift-platform groeide zelfs met meer dan 40 procent”, zegt Kavanaugh, verwijzend naar de Kubernetes-distributie van Red Hat.

lees ook

IBM overtreft verwachtingen met 3 procent omzetgroei in Q2

Of toch niet?

Het minder goede nieuws is dat IBM technisch talent moet aanwerven om alle vernieuwingen op de voet te kunnen blijven volgen. Jammer genoeg is dat talent duur, waardoor de marges steeds kleiner worden. “De competitieve markt zet druk op onze productiekosten”, zegt Kavanaugh. Deze kosten worden nog niet meegerekend in de huidige prijzen, maar het bedrijf probeert deze in de toekomst wel in kaart te brengen.

Neutraal terrein

Volgens analist Holger Mueller van Constellation Research moet het bedrijf de diensten van Red Hat uitbreiden door de hybride cloudmarkt ervan te overtuigen dat hij een neutrale speler is. “IBM heeft zichzelf nog niet kunnen positioneren als ‘het Zwitserland van de cloud’ door bedrijven een lock-in te laten vermijden met Red Hat”, zegt Mueller.

Eind dit jaar nog zal Kyndryl, de bedrijfstak van IBM die focust op infrastructuur en andere IT-noden, zelfstandig opereren. Op die manier kan IBM zich verder toespitsen op het hele cloud- en AI-verhaal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home