IBM verwacht groei na teleurstellende cijfers

ibm

IBM verwacht dat zijn omzet dit jaar weer gaat groeien. Afgelopen jaar ging het bedrijf een wat slechtere periode door. De omzet van het afgelopen kwartaal lag 6,5 procent lager dan een jaar eerder. Toch ziet CEO Arvind Krishna de toekomst rooskleurig in. 

Door een economisch onzekere periode en klanten die hun geld vasthielden, kreeg IBM vorig jaar te maken met een omzet die stukken lager lag dan verwacht. Zodra de onzekerheid over de economie achter de rug is, verwacht IBM weer groei door te maken. Daarbij verwacht het bedrijf dat de nieuwe focus op de hybride cloud en artificiële intelligentie dit jaar zijn vruchten afwerpt. 

“We definiëren onszelf in de toekomst opnieuw als een AI-platform en hybride cloudbedrijf”, zegt Krishna. Hij geeft aan zich nu vooral te richten op investeringen. 

IBM is van plan om eind dit jaar zijn managed infrastructure services-onderdeel af te stoten. Volgens IBM loopt het proces nog geheel volgens plan, maar sommige analisten zijn bang dat de voorbereidingen voor de spin-off het bedrijf afleiden van meer dringende zaken. 

Minder slecht dan het lijkt

Volgens IBM Chief Financial Officer Jim Kavanaugh gaat het veel minder slecht met IBM dan de omzetcijfers laten zien. Dat laat hij weten in de call over de kwartaalresultaten. “Onze aantallen waren ongeveer wat we verwachtten”, zegt Kavanaugh. In totaal behaalde IBM het afgelopen kwartaal een renewal rate van 17 miljard dollar. “We hadden de sterkste renewal rate in onze software business in tien jaar”, zegt Kavanaugh. 

Ook CEO Krishna is positief over de IBM cijfers. Hij legt uit dat IBM’s cloudplatform momenteel door 2800 klanten gebruikt wordt: een stijging van 40 procent vergeleken met een jaar eerder. De nieuwe telecommunicatiecloud, het tweede industrie specifieke cloud aanbod van IBM, kon sinds de lancering in november 35 partners voor zich winnen. Krishna gaf geen details over omzetcijfers of wie die klanten zijn. 

De AI-platformen van IBM hebben meer dan 30.000 klanten en sinds oktober deed IBM maar liefst zeven acquisities op het gebied van AI. Daarbij verwacht IBM tegen 2023 een kwantum computingplatform te produceren dat bestaat uit ten minste 1000 qubits. 

Red Hat moet groei aandrijven

Krishna noemt de hybride cloud een biljoenenkans. De overname van Red Hat speelt een sleutelrol in deze kans voor IBM. In 2020 maakte Red Hat een groei door van 18 procent. 

Als je kijkt naar de productcategorieën waarin IBM een groei en krimp in omzet doormaakte, is er wel degelijk hoop voor de toekomst. Vooral met de services business, die IBM dit jaar wil afstoten, ging het afgelopen jaar slecht. De Global Business Services omzet daalde vorig jaar met 2,7 procent en de Global Technology Services omzet daalde zelfs met 5,5 procent. Ondanks de teleurstellende cijfers, verwacht Krishna dat ook er ook in deze tak van het bedrijf groei aankomt. 

De totale cloud omzet van IBM maakte vorig jaar een groei door van 8 procent. Het Cloud & Cognitive Software segment daalde met 4,5 procent. Het Cloud & Data Platforms segment groeide weer met 9 procent. De cijfers voor de cloud-producten waren daarmee helemaal niet zo dramatisch als de algehele IBM cijfers doen lijken. Nu steeds meer bedrijven overstappen op de cloud en gebruik maken van meerdere cloud omgevingen, is het heel aannemelijk dat IBM weer betere tijden tegemoet gaat. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home