Red Hat-concurrent SUSE wordt opnieuw een private onderneming

suse linux

De hoofdaandeelhouder wil alle resterende van SUSE opkopen om het bedrijf van de beurs te halen. Als private onderneming moet SUSE sterker staan om te concurreren met Red Hat.

SUSE kondigt in een persbericht dat het van de beurs in Frankfurt verdwijnt. De Luxemburgse hoofdaandeelhouder Marcel, die al 78 procent van de aandelen bezit, zal bij de overige aandeelhouders een vrijblijvend overnamebod indienen om volledig hoederecht over SUSE te verkrijgen. Dat zou Marcel in totaal 2,6 miljard euro kunnen kosten, een meerprijs van 67 procent op de laatst genoteerde beurswaarde van SUSE.

De privatisering moet SUSE sterker positioneren op de opensourcesoftwaremarkt. Het bekendste product is zonder twijfel de Linux-distributie die het bedrijf uitgeeft. De groei van SUSE leek echter te stagneren, het bedrijf maakte maar een procent meer omzet in het eerste kwartaal van 2023, tegenover een groei van achttien procent het jaar eerder.

Concurreren met Red Hat

SUSE spiegelt zich vooral aan Red Hat. De voorbije maanden werden enkele hooggeplaatste profielen weggeplukt bij de concurrent, waaronder CEO Dirk-Peter van Leeuwen, maar ook chief revenue officer Werner Knoblich maakte de rechtstreekse overstap. Van Leeuwen verkondigt dat verdere wijzigingen aan in de organisatorische structuur in aantocht zijn.

De grote concurrent Red Hat wierp SUSE alvast een cadeau in de schoot door Enterprise Linux uit opensource te halen. Die beslissing werd op onvrede onthaald in het ontwikkelaarslandschap. SUSE greep de gelegenheid aan en werkt samen met Oracle aan een alternatief om het gat geslagen door Red Hat opnieuw te vullen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home