‘Nvidia werkt aan ARM-CPU voor Windows-computers’

Nvidia zou een ARM-gebaseerde chip ontwikkelen op maat van Windowscomputers. Daarmee wil de fabrikant Windows op Arm ondersteunen en Intel het vuur aan de schenen leggen.

Nvidia bouwt een Arm-gebaseerde CPU op maat van computers. De chip is dus niet bedoeld voor het datacenter en moet Windows kunnen draaien. Dat weet Reuters.

Nvidia heeft ervaring met ARM en ontwikkelde zelfs al een CPU rond de ARM-architectuur: Grace. Grace is echter bedoeld voor het datacenter en moet daar AI-workloads ondersteunen die geaccelereerd worden door Nvidia’s GPU’s. De CPU is geen rechtstreekse concurrent voor desktop- en laptopchips zoals Intel Core en AMD Ryzen.

Dat moet deze nieuwe chip wel zijn. De details zijn nog onbekend, maar systemen met de ARM-chip zouden in 2025 al op de markt kunnen verschijnen. Nvidia werkt voor het ontwerp weinig verrassend samen met Arm, dat het eerder nog probeerde over te nemen.

Windows op ARM

Microsoft zal blij zijn met de moeite van Nvidia. De Windows-bouwer probeert immers al verschillende jaren om van ARM-Windowslaptops een ding te maken, zonder succes. Voorlopig bouwt alleen Qualcomm ARM-chips voor pc’s, maar die stellen consequent wat teleur. Ook Microsoft zelf lanceerde al toestellen met afgeleiden van die chips (in de Surface-reeks), en ook daarvan waren we nog niet onder de indruk.

Nvidia’s ARM-chips kunnen het landschap door elkaar schudden indien ze krachtig genoeg zijn. Apple boekt heel veel succes met zijn zelf ontwikkelde ARM-chips en toont zo aan dat er een toekomst bestaat zonder x86. In tegenstelling tot Microsoft heeft Apple echter zijn volle gewicht achter de transitie naar de nieuwe architectuur gezet, in een best succesvolle poging om ook ontwikkelaars mee te krijgen. Dat is essentieel, aangezien software gebouwd voor x86 niet zomaar draait op ARM.

Stiefmoederlijke behandeling

Microsoft van zijn kant omarmde ARM maar halfslachtig en behandelt zelfs de eigen producten op de architectuur een beetje stiefmoederlijk. Het is maar de vraag of een ARM-gebaseerde inzending van Nvidia dat kritieke probleem kan oplossen.

Voorlopig ligt er in ieder geval nog niet al te veel vast. Reuters lijkt wel te weten dat ook AMD ARM-chips overweegt. Na het succes van de architectuur in servers en bij Apple lijkt er zo toch ook wat schot in de zaak te komen voor ARM en Windows.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home