PC-verkoop daalt maar overtreft nog steeds verwachtingen

laptop

Na twee jaar van stevige groei tijdens de pandemie komt de pc-markt op adem. Hoewel de verkoop daalt in het eerste kwartaal van dit jaar, benadrukt IDC dat we niet in een neerwaartse spiraal zitten.

In het eerste kwartaal van 2022 is de pc-markt gekrompen. Het totale aantal verscheepte desktops, notebooks en workstations daalde met 5,1 procent, na twee jaar van stevige groei. De cijfers zijn afkomstig van IDC, dat benadrukt dat de markt niet in een neerwaartse spiraal zit. Het momentum verandert, maar de verkoop overtreft nog steeds de verwachtingen.

Ondanks de logistieke problemen in de markt verkochten fabrikanten immers nog steeds 80,5 miljoen pc’s dit kwartaal. Daarmee is Q1 van 2022 het zevende kwartaal op rij waarin de globale verkoop de 80 miljoen verscheepte toestellen overschrijdt. Voor de pandemie was dat niet meer gezien sinds 2012.

Lenovo kampioen

Lenovo blijft ’s werelds grootste fabrikant met een marktaandeel van 22,7 procent. HP volgt op de tweede plaats met 19,7 procent, gevolgd door Dell Technologies met 17,1 procent. Apple, Asus en Acer hebben allemaal minder dan tien procent van de markt in handen.

Momenteel voldoet het aanbod nog steeds niet aan de vraag. Zeker in het premium segment en opkomende markten is er een achterstand. De daling van de verkoop in de traditionelere markten wordt volgens IDC zo opgevangen door die openstaande vraag. Tot slot valt het nog op dat de desktopmarkt ondanks de globaal dalende cijfers een klein beetje gegroeid is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home