PC-markt piekt ook in 2021 met 341 miljoen verscheepte toestellen

laptop winkel

In 2021 steeg het aantal verscheepte pc’s met 15 procent, ondanks het wereldwijde chiptekort. De totale markt was goed voor een omzet van meer dan 250 miljard dollar.

In de kwartaalcijfers van analist Canalys staat dat het laatste kwartaal van 2021 goed was voor een groei van 11 procent jaar op jaar. De eindejaarperiode zorgde voor 92 miljoen verscheepte pc’s, goed voor een omzet van 90 miljard dollar. Die groei is indrukwekkend, rekening houdend met het wereldwijde chiptekort.

In totaal rondde de pc-markt de kaap van 250 miljard dollar omzet over heel 2021. Het segment laptops en mobiele workstations steeg met 16 procent naar 275 miljoen verscheepte toestellen. Desktops en desktop workstations stegen met 7 procent naar 66 miljoen verscheepte pc’s.

Canalys benadrukt dat een groei in dubbele cijfers, ondanks het wereldwijde chiptekort, boekdelen spreekt over hoe sterk de vraag naar pc’s is gestegen over de laatste twaalf maanden.

Canalys pc markt 2021 cijfers

Lenovo wereldwijd marktleider

Het analistenbureau maakte ook een overzicht van de verschillende merken hoe ze hebben gepresteerd in 2021. Lenovo voert de lijst aan met 24,1 procent marktaandeel, gevolgd door HP (21,7%) en Dell (17,4%). Apple en Acer vervolledigen de top vijf.

Canalys maakt ook een prognose voor 2022 met een sterke groei voor premium pc’s, monitoren, accessoires en andere technologieproducten die ons toelaten om overal te kunnen werken. Door de snelle digitale acceleratie verwachten ze ook dat de problemen binnen de toeleverketens ook in 2022 zullen aanhouden.

lees ook

Pluton-securitychip van Microsoft komt naar laptops: wat ben je ermee?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home