De pc-markt floreert de komende vijf jaar, voorspelt IDC

laptop

De verkoopcijfers van computers ging tijdens de pandemie flink de hoogte in. Wie denkt dat die trend niet zou blijven duren zodra corona iets minder dreigend is, heeft het mis volgens IDC.

Volgens het International Data Corporation (IDC) blijft de pc-markt de volgende jaren nog flink verkopen. Voor de volgende vijf jaar zou de afzetmarkt zelfs nog verder toenemen, luiden de voorspellingen. Jaarlijks wordt een groei van 3,3 procent verwacht.

Tablets staan er minder goed op

De computermarkt splits IDC op in verschillende segmenten: tablets en laptops. Die laatste zullen de boot alleen moeten trekken, want IDC voorspelt dat de verkoop van tablets stilletjes verder afneemt.

Cijfers van november 2021 zette de trend voor de tabletmarkt al in. De wereldwijde verkoop van tablets nam namelijk in een jaar tijd met 14,9 procent af.

Problemen overwinnen

Voor het komende jaar zien de voorspellingen er nog minder gunstig uit. IDC verwacht vanaf de kerst een daling in de verkoopcijfers tot een afname in verkoop van 3,4 procent volgend jaar. Die daling wijt IDC aan de aanblijvende problemen in de toeleveringsketen.

Eerder dit jaar kon de pc-markt wel goed blijven presteren ondanks de aanhoudende processortekorten. Dat tekort werd toen veroorzaakt door te weinig capaciteit in de semiconductorproductie. Aan het einde van het jaar is het chiptekort nog lang niet opgelost. De pc-markt kan daardoor niets anders meer dan toegeven en minder toestellen aanbieden.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

Eens de problemen zijn opgelost, voorspelt IDC een snel herstel van de laptopmarkt. De tabletmarkt daarentegen gaat kopje onder en komt niet meer boven. IDC verwacht dat de verkoop in deze markt jaarlijks met 8,6 procent afneemt.

Bron: IDC

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home