Chiptekort bij Realtek heeft gevolgen voor hele pc-markt

realtek chip

Realtek is verantwoordelijk voor 70 procent van alle audio- en netwerkchips in de wereldwijde laptopmarkt. Hiermee wordt opnieuw een flessenhals gevormd in de zwaar getroffen pc-markt.

Volgens Digitimes worstelt Realtek met de levering van bekabelde netwerkoplossingen (ethernet-chips en switches) en draadloze communicatiechips (bluetooth, wifi). Computerfabrikanten kunnen naar alternatieven uitwijken om het probleem te omzeilen, maar aangezien Realtek 70 procent van de markt heeft binnen dat segment kunnen andere partijen niet zomaar bijspringen.

Volgens het rapport heeft Realtek zijn levertijden verlengd naar 32 weken omdat de capaciteit binnen chipfabrieken krap is en er een tekort is aan noodzakelijke ruwe materialen.

Dell, HP en andere laptopfabrikanten hebben hun zorgen geuit richting Realtek en voeren de druk op om genoeg chips te ontvangen om aan de hoge vraag te kunnen antwoorden. Niemand is immuun voor het wereldwijde chiptekort. Ook Apple zou op problemen stuiten binnen het iPad- en MacBook-productieproces.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Alle fabrikanten zullen moeten wachten op de chips van Realtek om producten opnieuw vlot van de band te rollen. Ze zijn ook continu op zoek naar vlot leverbare alternatieven, maar de flessenhals blijft de chipfabrikant en bijhorende ruwe materialen. Cisco en Intel verwachten dat het chiptekort nog jaren zal aanhouden.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home