Pak minder Chromebooks en tablets verkocht dan tijdens de pandemie

chrome os chromebook

De totale verkoopcijfers van laptops, desktops en tablets zijn in het voorbije kwartaal met 2 procent gedaald ten opzichte van het jaar voordien. De grootste klappen worden uitgedeeld op de markt van Chromebooks. Van dat product werd 36,9 procent minder verkocht in het derde kwartaal van 2021 ten opzichte van 2020.

De dagen waarin massaal laptops, chromebooks en tablets werden aangekocht lijken over. De coronapandemie sleept al wat langer aan en de meeste werknemers zijn ondertussen voorzien op thuiswerken.

Daarbij moet wel gezegd worden dat het totale aantal verkochte toestellen nog steeds hoger ligt dan voor de coronacrisis. Het onderzoeksbureau Canalys deelt wel mee dat de verkoop in het derde kwartaal van dit jaar 2 procent lager ligt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Chromebook

In totale cijfers wordt het grootste verlies wordt geleden door Chromebooks. Daar zagen de analisten een daling van 36,9 procent. Zo kwam het aantal wereldwijd verkochte toestellen op 5,8 miljoen te liggen.

Die trend was al langer te merken. Onderzoeksbureau TrendForce voorspelde in september dan ook al dat er heel wat minder Chromebooks zouden worden verkocht in het vierde kwartaal van 2021. Deze voorspellingen zijn vandaag de realiteit.

Volgens Canalys is die daling te wijten aan een afnemende interesse in de onderwijsgemeenschap. Die toestellen bleken uit De grote Digisprong-analyse van Schoolit ook bijzonder populair in Vlaamse scholen.

Brian Lynch, analist bij Canalys, vertelt dat Google wel probeert nieuwe industrieën aan te trekken. Om de afzetmarkt van Chromebooks te vergroten, probeert het bedrijf in te spelen op ondernemingen: “Google heeft dit jaar ook een aanzienlijke investering gedaan in de zakelijke markt, omdat het probeert zijn horizon te verbreden buiten zijn veilige positie in de onderwijsruimte. Hoewel dit domein een veel grotere uitdaging vormt voor Chrome, zal het kunnen steunen op zijn economie, veiligheid en beheergemak om een kleine markt te veroveren.”

Tablet

De tabletmarkt kan in het derde kwartaal ook minder mooie cijfers voorleggen. Daar daalt het verkoopcijfer jaarlijks met bijna 15 procent (-14,9%). Grote terreinverliezers op die markt zijn Amazon (-44,5%) en Huawei (-50,9%).

Huawei verkeert door de aanhoudende handelsbeperkingen vanuit de VS al langer in moeilijk vaarwater. Het Chinese bedrijf zou volgens recente geruchten zelfs genoodzaakt zijn om zijn x86-serverdivisie te verkopen.

Andere aanbieders van tablets verkopen dan weer nog steeds meer dan voor de pandemie. Volgens analisten zullen aankomende technologieën de verkoop van tablets ook weer doen stijgen. Analist Himani Mukka voorspelt namelijk dat 5G en het nieuwe werken de verkoop van tablets weer doet opleven.

Waarheid ligt in het midden

IDC bracht tegelijk met Canalys ook een rapport uit over de verkoopcijfers van onder andere Chromebooks en tablets. Het bureau ziet ook in dat het einde van de pandemie zorgt voor lagere verkoopcijfers van beide markten.

Het onderzoeksbureau ziet op beide markten wel een minder sterke daling dan Canalys noteerde. Voor de verkoop van Chromebooks werd een afname van 29,8 procent vastgesteld. Op de tabletmarkt lag dit cijfer nog onder de 10 procent (-9,4%).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home