Pat Gelsinger stapt uit bestuursraad Vmware

Ex-CEO Pat Gelsinger stapt nu ook uit de raad van bestuur van Vmware na zijn overstap naar Intel. Beide bedrijven ondergaan momenteel grote transformaties.

Pat Gelsinger gaat zich volledig focussen op zijn nieuwe rol als CEO bij Intel. Begin 2021 maakte Gelsinger de overstap van de CEO-positie bij Vmware naar zijn huidige leiderschapsrol bij Intel. De technologiecoryfee plande toen wel om actief te blijven in de raad van bestuur van Vmware. Nu verandert Gelsinger van gedacht. Hij dient per direct zijn ontslag in.

Transitie bij Intel

Hoewel het frequent voorkomt dat CEO’s van grote organisaties er nog een rol in de raad van bestuur van een ander bedrijf op nahouden, dreigde Gelsinger wel erg veel op zijn bord te krijgen. Bij Intel overziet hij een grote transformatie van het bedrijf. Dat moet zich opnieuw naar de technologische top vechten om zo zijn dominante marktpositie op de lange termijn te bewaren.

Intel zal zich verder ook ontpoppen tot een rechtstreekse concurrent van TSMC en Samsung. Het bedrijf wil een nieuwe fabricagetak uit de grond stampen en zo chips bakken voor derde partijen. Vandaag is Intel de enige partij ter wereld die zowel computerchips op grote schaal ontwikkelt als bakt. De meeste chipdesigners kloppen bij een partner zoals TSMC aan voor de fabricage van hun blauwdrukken. Die markt is erg groot en winstgevend. Het is dus logisch dat Intel daar zijn expertise voor wil inzetten. De fabricagetak wordt een volledig nieuwe en onafhankelijke unit binnen de structuur van Intel.

Werk voor VMware

Gelsinger heeft dus de handen vol bij Intel. Langs de andere kant gaat Vmware opnieuw op eigen benen staan. Eigenaar Dell stoot zijn meerderheidsaandeel af zodat de virtualisatiespecialist gerichter een eigen koers kan varen, al blijven de twee partijen wel nauw samenwerken. Ook die evolutie brengt het nodige werk met zich mee. Gelsinger lijkt zich echter volledig te willen focussen op de transformatie van Intel.

Vmware heeft Gelsinger intussen nog steeds niet structureel vervangen, al heeft het wel een interim-CEO in hoofde van Zane Roe. Nu moet het bedrijf op zoek naar een nieuwe vaste CEO en een nieuw ervaren bestuurslid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home