Dell stoot VMware opnieuw af

Dell en VMware gaan uit elkaar, al blijven ze wel goede vrienden. De splitsing heeft vooral betrekking op de financiële structuur en zal niets veranderen aan de manier waarop beide bedrijven hun klanten bedienen.

Dell gaat zijn meerderheidsaandeel in VMware afstoten. De twee bedrijven gaan binnenkort opnieuw als onafhankelijke entiteiten door het leven. Dell werd eigenaar van VMware in 2015 met de overname van EMC voor 58 miljard dollar. Volgens oprichter en CEO Michael Dell is de (financiële) markt echter niet overtuigd van de combinatie van hardware en software. De splitsing moet de twee bedrijven de kans geven om vlotter te innoveren en zelf waarde te creëren voor aandeelhouders.

VMware zal voor de splitsing een speciaal dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders ter waarde van ongeveer 12 miljard dollar. Als hoofdaandeelhouder ontvangt Dell daar 9 miljard dollar van. De overige drie miljard gaat naar de aandeelhouders die de 19 procent publiek verhandelde aandelen in handen hebben. Om het dividend uit te keren zal VMware zichzelf schulden op de nek halen, die het dan de komende jaren zo snel mogelijk wil afbetalen.

Samenwerking blijft

Hoewel de structuur van VMware door de splitsing drastisch veranderd, is dit geen echte scheiding tussen VMware en Dell. De twee bedrijven blijven samen naar de markt gaan en cementeren die samenwerking zelfs door middel van een vijfjarige deal. Die deal wordt vervolgens stilzwijgend verlengt.

De afspraak is kritiek voor VMware, dat 35 procent van zijn omzet haalt uit verkoop via Dell. Dell zelf moet nog wel wat aan het model sleutelen, aangezien de tandem met VMware vandaag slechts een break even oplevert. In de praktijk zullen VMware en Dell voor minstens vijf jaar nog op een gelijkaardige manier hun compatibele producten in de markt zetten.

Michael Dell blijft tot slot voorzitter van de raad van bestuur van VMware en behoudt zeggenschap over de CEO. Dat is momenteel Zane Rowe, die de fakkel tijdelijk overnam van Pat Gelsinger toen die naar Intel vertrok.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home