OpenAI op weg naar 100 miljard dollar

openai

OpenAI start een investeringsronde om vers kapitaal los te weken. Die middelen zou het bedrijf kunnen inzetten om zijn eigen chips te ontwikkelen.

Volgens Bloomberg is OpenAI gesprekken gestart met investeerders. Een deadline tegen wanneer OpenAI de kapitaalronde probeert af te ronden of het exacte bedrag dat het bedrijf hoopt op te halen, zijn niet bekend. Een extra kapitaalsinjectie zou de totale waarde van OpenAI wel tot boven de honderd miljard dollar kunnen tillen. Dat zou OpenAI de op één na meest waardevolle Amerikaanse start-up maken, na Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Vandaag de dag is Microsoft één van de belangrijkste investeerders voor OpenAI. De softwarereus pompte al meer dan tien miljard dollar in OpenAI, maar het bedrijf wil meer en nieuwe investeerders aantrekken. Zo zou het onder meer een constructie aan het uitwerken zijn waarbij werknemers hun eigen aandelen kunnen verkopen. Die transactie zou de waarde van OpenAI al minstens over de 85 miljard dollar tillen en zou begin januari afgerond worden.

Eigen chips

Het extra kapitaal zou door OpenAI kunnen ingezet worden voor de productie van eigen AI-chips. Zoals veel bedrijven is OpenAI voor gespecialiseerde AI-hardware afhankelijk van Nvidia. Om meer op eigen benen te staan, zou het bedrijf een chiponderneming willen opzetten met een sectorgenoot uit Abu Dhabi. Met deze partij onderhandelt OpenAI over een investering die tot tien miljard dollar kan bedragen.

Na een woelige periode kunnen de blikken weer helemaal voorruit gericht worden bij OpenAI. In november ontstond er opschudding aan de bedrijfstop toen de raad van het bestuur onverwacht Sam Altman de laan uit wilde sturen. Altman won de machtsstrijd en bleef aan boord terwijl de opstandige bestuursleden moesten vertrekken. De inmenging van Microsoft kan mogelijk nog wel een staartje krijgen. Concurrent Anthropic wist vorige week al verse miljoenen dollars op te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home