VK neemt relatie tussen Microsoft en OpenAI onder de loep

microsoft openAI

De onafscheidelijke tandem Microsoft-OpenAI roept vragen op bij beleidsmakers. De Britse marktautoriteit wil hoe ver de invloed van Microsoft reikt. Dreigt een nieuwe antitrustzaak voor Microsoft?

De Britse marktautoriteit CMA overweegt een onderzoek naar de relatie tussen Microsoft en OpenAI. Microsoft bezit 49 procent van de aandelen van OpenAI dankzij zijn gulle investeringen, maar de autoriteit stelt zich vragen bij ‘recente ontwikkelingen’ lezen we in de aankondiging. De mislukte machtsgreep aan de top bij OpenAI kan dus nog een staartje krijgen.

In november kreeg Sam Altman onverwachts zijn ontslag als CEO van OpenAI, om amper enkele dagen terug in ere hersteld worden in die rol. De raad van bestuur die de coup orkestreerde moest op zijn beurt vertrekken en er werd een nieuwe raad samengesteld. Microsoft heeft een zitje in het nieuw gevormde bestuur, wat de indruk kan geven dat de invloed van Microsoft verder reikt dan hoe het officieel op papier staat.

Fusie of niet?

CMA gaat onderzoeken of de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI als een fusie moet worden bestempeld, en hoe dat de dynamiek in de AI-markt zou veranderen. Microsoft is dankzij de technologie van OpenAI uitgegroeid tot een dominante speler binnen generatieve AI. Een totale fusie tussen OpenAI en Microsoft zou de toegang van andere bedrijven tot de AI-modellen kunnen bemoeilijken.

Tot die conclusie is de autoriteit voor alle duidelijkheid nog niet gekomen, het zijn enkele theorieën die nu grondig moeten getoetst worden. Het onderzoek past ook in een bredere marktstudie naar de impact van LLM’s. In maart 2024 zal de autoriteit zijn eerste bevindingen delen, al is het nog niet duidelijk of er dan ook naar het onderzoek van Microsoft zal gesproken worden.

‘Microsoft perkt vrijheid in’

De naam Microsoft verschijnt in meerdere dossiers op het bureau van CMA. De autoriteit ontving een opvallende uithaal van AWS in het kader van een ander lopend onderzoek naar de cloudindustrie. AWS neemt geen blad voor de mond en zegt dat Microsoft ‘de keuze en vrijheid van cloudgebruikers inperkt’.

Het wijst daarbij naar bepaalde licentievoorwaarden die Microsoft hanteert en die het veel duurder zouden maken om Microsoft-dienstens op concurrerende cloudplatformen draaien, zoals AWS. Zo worden klanten financieel onder druk gezet om het hele cloudpakket bij Microsoft af te nemen. AWS stelt zich open naar Microsoft zijn clouddiensten te ondersteunen op de eigen infrastructuur, maar krijgt daar stank voor dank voor terug, klinkt het samengevat.

Dat de bedrijfsleiding van AWS en Microsoft niet snel nog samen een pint gaan pakken, is geen nieuws. AWS zou volgens bronnen ook de stille kracht achter antitrustaanklachten tegen Microsoft zijn. Het spel wordt hard gespeeld in de cloudindustrie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.