Nvidia-werknemer toont gestolen handelsgeheimen tijdens videocall

nvidia jetson xavier robot

Een Nvidia-werknemer heeft data gestolen bij zijn ex-werkgever voor hij vertrok naar Nvidia. Dat komt nu aan het licht, aangezien de gestolen code zichtbaar was tijdens een Teams-call met die werkgever.

Wanneer je tijdens een Teams-call je scherm deelt en er per ongeluk een foto op de voorgrond springt waarin je knuffelt met je kat, kan dat misschien gênant zijn. Wanneer je tijdens zo’n call op de achtergrond duidelijk zichtbaar code hebt openstaan die je hebt gestolen van je ex-werkgever, terwijl de vergadering met die ex-werkgever is, dan mag het schaamrood je zeker op de wangen komen. Een zekere Mohammad Moniruzzaman, werkzaam bij Nvidia, maar eerder bij Valeo, kan daarvan meespreken.

Valeo is een Franse specialist in automobieltechnologie, die onder andere technologie ontwikkelt om wagens automatisch te laten rijden en parkeren. Dat is een niche waar Nvidia met zijn AI-technologie ook hoopt te floreren. Moniruzzaman was werkzaam bij Valeo en vertrok in 2021 naar Nvidia, maar niet alvorens stiekem een heleboel documenten mee te nemen.

Let op wat je deelt

Nvidia en Valeo zijn ook partners, waardoor Moniruzzaman zich in 2022 een videocall bevond met ex-collega’s. Wanneer hij z’n PowerPoint-presentatie op het gedeelde scherm wegklikte, zagen die ex-collega’s plots broncode afkomstig van Valeo. Valeodocs in de mapnaam liet weinig aan de verbeelding over. De werknemers van Valeo namen prompt screenshots, met rechtszaken tot gevolg.

De dief zelf mocht de Duitse politie al verwelkomen in zijn kantoor, waar gestolen documenten aan de muren prijkten. Hij kreeg een boete van 14.400 euro maar dat volstaat niet voor Valeo, dat nu ook Nvidia aanklaagt. Nvidia van zijn kant claimt dat het van niets wist en ook geen interesse heeft in de code van Valeo. Omgekeerd merkt Valeo op dat Nvidia heel wat R&D heeft kunnen overslaan, en dat het onmogelijk is om eventueel aangepaste gestolen code weg te halen wanneer die geïntegreerd zit in de code van Nvidia zelf.

Wanneer je zelf nog eens iets gênants deelt tijdens een call, kan je dus gerust zijn. Het was vermoedelijk niet erger dan handelsgeheimen die je een dikke boete opleverden en grond zijn voor een internationale rechtszaak.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home