Nvidia: ‘Tekort aan grafische kaarten blijft tot eind 2022 een probleem’

Nvidia GeForce RTX 30 series

Nvidia-CEO Jensen Huang claimt dat de vraag zo ontzettend groot is, dat tekorten tot ver in 2022 zullen aanhouden. Het huidige wereldwijde chiptekort helpt de zaak niet vooruit.

De hele industrie is het er roerend over eens dat het huidige chiptekort nog een tijdje zal aanhouden. Zo brengt het vandaag de servermarkt in de problemen en ook de levering van goedkope hardware is een groot probleem. Intel-CEO Pat Gelsinger verwacht dat de piek van het chiptekort voor de deur staat en dat de situatie doorheen 2022 stelselmatig zal verbeteren. Pas in 2023 verwacht de chipgigant een gezonde situatie.

Nvidia meldt aan Techspot dat ook zij voor dit jaar geen verbetering zien en dat de enorme tekorten rond grafische kaarten nog doorheen het merendeel van 2022 zal aanhouden. “Veel heeft te maken met de enorme vraag naar grafische kaarten”, claimt Nvidia-CEO Jensen Huang. “Onze Ampere-kaarten zijn fantastisch gestart eind vorig jaar. Het is de bestverkopende GPU-architectuur in de geschiedenis van ons bedrijf. Nochtans heeft nog maar 20 procent van onze gebruikers de upgrade gemaakt, wat betekent dat 80 procent potentieel de overstap nog moet maken naar RTX.”

Het afgelopen kwartaal zag Nvidia zijn omzet klimmen naar een recordhoogte: 6,5 miljard dollar. De helft daarvan komt uit het gaming-segment. 80 procent van de nieuwe Ampere-producten zijn Low Hash Rate (LHR)-versies, wat ervoor moet zorgen dat cryptominers niet met de kaarten gaan lopen.

Naast chiptekorten, hogere handelstarieven, hoge vraag en andere onderbrekingen, zorgen scalpers er ook voor dat de huidige markt van grafische kaarten ongezond is. Ze kopen dankzij slimme bots instant alle stock op bij online winkels en verkopen daarna via online kanalen dezelfde kaarten aan twee tot drie keer de adviesprijs. Dit vergroot kunstmatig het tekort, waardoor het langer dan normaal zal duren voordat een gezonde situatie opnieuw mogelijk is met winkelvoorraad aan adviesprijzen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home