Chiptekort brengt servermarkt in problemen

De impact van het wereldwijde microchiptekort laat zich stevig voelen in de servermarkt. Producenten kunnen niet tegemoet komen aan hun bestellingen.

Het aanhoudende chiptekort doet nu ook serverfabrikanten zweten. Grote serverboeren zoals Iventec, Mitac Computing en Wiwynn raken niet aan voldoende componenten om alle orders in te lossen. Het lijkt er op dat de problemen nog een jaar zullen aanhouden.

Te weinig productie

De productie van microchips wereldwijd volstaat niet om aan de vraag te voldoen. Zoals we eerder analyseerden, ligt er een veelvoud van problemen aan de basis van dat euvel. Chipfabrikanten proberen daarom om in te zetten op de meest winstgevende CPU’s. Zo krijgen serverchips met een hogere marge voorrang van AMD en Intel.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Toch volstaat die prioriteit niet om serverfabrikanten bevoorraad te houden. Volgens DigiTimes kan Mitac bijvoorbeeld 20 procent to zelfs 30 procent van zijn bestellingen niet afwerken door een gebrek aan chips. Voor grote organisaties en datacenters wordt het zo alsmaar uitdagender om aan de juiste hardware te raken.

Geduld

Het is erg onwaarschijnlijk dat het tekort snel opgelost raakt. Optimistische schattingen spreken van licht aan de tunnel tegen het tweede kwartaal van 2022, meer pessimistische specialisten uit de industrie vrezen dat fabrikanten nog heel 2022 tekorten moeten slikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home