Neuraal netwerk kan kwantumwereld simuleren

Onderzoekers van drie verschillende universiteiten ontwikkelden neurale netwerken waarmee de ingewikkelde kwantumwereld gesimuleerd kan worden zonder nood aan een onbetaalbare supercomputer.

Onderzoekers bouwden een neuraal netwerk dat complexe kwantumsystemen kan simuleren. Dat zijn systemen waarbij interacties in de kwantumwereld op grote schaal worden gesimuleerd. Dergelijke simulaties zijn erg complex en vereisen traditioneel heel veel rekenkracht.

Rekenkracht

Kwantumsystemen waarin verschillende kwantumeffecten op elkaar inspelen en die bovendien onderhevig zijn aan invloed van buitenaf vereisen exponentieel meer rekenkracht naarmate ze ingewikkelder worden. Met het neurale netwerk bieden de onderzoekers een antwoord op dat probleem.

Het netwerk werd onafhankelijk ontwikkeld door onderzoekers aan universiteiten in Frankrijk, het VK en de VS. Het model belooft volgens de onderzoekers de standaard te worden voor kwantumsimulaties in de toekomst.

Sneller dan Moore

De aanpak is revolutionair aangezien de wet van Moore ontoereikend blijkt om tegemoet te komen aan de honger van de kwantumwetenschappers. Hun nood aan rekenkracht voor complexe simulaties groeit sneller dan het tempo waarop de rekenkracht van zelfs supercomputers erop vooruitgaat.

De ontwikkeling toont aan hoe nieuwe manieren van werken met computers complexe problemen oplossen. AI-geïnspireerde workloads en modellen werken anders dan traditionele simulaties en maken dus op een andere en in veel gevallen efficiëntere manier gebruik van beschikbare rekencapaciteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home