Mijlpaal voor de bitcoin: 17 miljoen munten gemined

bitcoin

Vandaag heeft de bitcoin een nieuwe mijlpaal bereikt, namelijk het passeren van de grens van 17 miljoen munten die gemined zijn. Hiermee is meer dan 80 procent van de cryptovaluta na vandaag gemined, het maximale aantal ligt op 21 miljoen bitcoin. Het bereiken van de limiet laat echter nog een geruime tijd op zich wachten vanwege ‘block halvering’.

Binnen het bitcoinnetwerk is er een belangrijke rol weggelegd voor de miners. Deze zetten de rekenkracht van hun computers in om het netwerk te beveiligen en om transacties te verwerken. Als beloning voor het inzetten van de rekenkracht ontvangen zij nieuwe cryptovaluta.

Limiet

BTC Direct legt uit dat er gemiddelde iedere 10 minuten een nieuw blok gevonden en toegevoegd wordt aan de blockchain. De miner die het nieuwe blok als eerste vindt, ontvangt als beloning 12,5 nieuwe geminde bitcoins. Het aantal bitcoins dat vrijkomt bij een nieuw gevonden blok halveert ongeveer iedere vier jaar.

Zo minede Satoshi Nakamoto, het pseudoniem voor de bedenker van de bitcoin, begin 2009 het allereerste blok met een beloning van 50 bitcoins. De laatste block halvering dateert uit 2016, toen de beloning daalde van 25 naar 12,5 bitcoins. In 2020 vindt er een nieuwe halvering plaats, waarna de beloning uitkomt op 6,25 bitcoins. Verwacht wordt dat de laatste munt in 2140 wordt gemined.

Het maximum aantal bitcoins dat ooit in omloop zal komen zorgt ervoor dat er schaarste wordt gecreëerd. BTC Direct-CEO Mike Hutting noemt dit één van de belangrijkste eigenschappen van de munteenheid, aangezien de bezitters zo beschermd zijn tegen inflatie. Dit in tegenstelling tot euro’s en dollars, die bijna onbeperkt bij te drukken zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home