Microsoft wil tegemoetkomen aan antitrustzorgen over Teams

microsoft teams

Met het overleg hoopt Microsoft een antitrustonderzoek af te wimpelen nadat concurrent Slack twee jaar geleden een klacht indiende.

Microsoft heeft geen zin in een nieuw antitrustonderzoek. Volgens persagentschap Reuters wil de softwaregigant rond de tafel zitten met de Europese Commissie. Twee jaar geleden diende Slack klacht in bij de Europese Commissie. Slack beschuldigde Microsoft van oneerlijke concurrentie door de Teams-software te bundelen in het 365-pakket. Via de klacht hoopte Slack Microsoft te verplichten om Teams los te koppelen van het Office-pakket.

Miljardenboetes

De intentie van Microsoft om met de EU aan tafel te zitten en op die manier een oplossing te vinden, past in de nieuwe strategie van de softwaregigant uit Redmond. Tot nu hield Microsoft liever voet bij stuk, met antitrustzaken en miljardenboetes als gevolg. In totaal verzamelde Microsoft de voorbije tien jaar voor meer dan 2,2 miljard euro aan EU-boetes. Het ging in die gevallen om onder andere ongeoorloofde koppelverkoop en andere praktijken.

Microsoft verkiest om geen commentaar te geven bij de gesprekken, net als de Europese Commissie trouwens. Het bedrijf verklaarde eerder al dat het Teams heeft gemaakt zodat gebruikers samen konden werken via videoconferentie. Microsoft zei ook dat het enorm aan populariteit won tijdens de Coronapandemie, terwijl Slack door het ontbreken van de videofunctie net leed onder de pandemie.

Vragenlijst aan concurrenten

De antitrustwaakhond van de Europese Unie geeft geen commentaar op de gesprekken omdat het onderzoek nog loopt. In oktober heeft de commissie een twee reeks vragen gestuurd naar de concurrenten van Microsoft. Met de vragenlijst wil de commissie meer details krijgen over de interoperabiliteits- en bundelpraktijken van het bedrijf. Dat kan erop wijzen dat de waakhond de weg voorbereidt voor een formeel onderzoek.

De Teams-kwestie is niet de enige antitrustzaak die loopt tegen Microsoft. Europa heeft het bedrijf ook in het vizier in verband met de cloud computing-activiteiten. Een andere klacht gaat dan weer over de bundeling van OneDrive met Windows. Het is logisch dat Microsoft, in het licht van de Digital Markets Act en Digital Services Act, zoveel mogelijk antitrustklachten wil kwijtspelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.