Microsoft haalt Teams uit Office om antitrust-problemen te mijden

microsoft

Door het verwijderen van Microsoft Teams uit Office hoopt het bedrijf een Europees antitrust-onderzoek te ontlopen.

Microsoft gaat ermee akkoord om Teams niet langer te bundelen binnen de Office-suite. Het bedrijf hoopt met deze beslissing een Europees antitrustonderzoek te vermijden. Bronnen binnen de Financial Times melden dat bedrijven kunnen kiezen om Office te kopen met of zonder Teams in het pakket. Hoe dat mechanisme exact zal werken, is voorlopig nog niet duidelijk.

Volgens FT wordt er op dit ogenblik gesproken tussen Microsoft en de EU-regulatoren en is het niet zeker dat er een deal kan worden gevormd. Microsoft meldt aan FT dat het akte neemt van zijn verantwoordelijkheden in de EU als een groot technologiebedrijf. “We blijven ons coöperatief engageren in het onderzoek en staan open voor pragmatische oplossingen die tegemoetkomen aan de bezorgdheid van de commissie en de klanten goed dienen.”

De klacht dateert van midden 2020 en was ingediend door Slack, het platform dat het meest te lijden had onder het succes van Teams. Slack beschuldigde Microsoft ervan dat het bundelen van Teams in het Microsoft 365-pakket de applicatie een oneerlijk voordeel gaf. Kort na de aanklacht nam Salesforce Slack over, waardoor de zaak veel aan belang verloor. Intussen is Teams uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende chat- en videobelplatformen.

Het is de eerste Europese antitrustzaak van Microsoft in een decennium. In 2009 werd de laatste zaak beslecht waar Windows niet genoeg ruimte liet aan gebruikers om een webbrowser naar keuze te installeren. In 2013 kon het daar maar een beperkt gevolg aan geven, wat resulteerde in een boete van 561 miljoen euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home