Microsoft ziet uitgaven pieken door AI

microsoft mwc

Ondanks sterke verkoopresultaten zijn investeerders niet onder de indruk van Microsoft: een combinatie van hoge uitgaven, capaciteitsbeperkingen en onrealistische verwachtingen.  

Microsoft legde vannacht het kwartaalrapport voor Q4 van het fiscale jaar 2024 neer. Het zijn de cijfers van de clouddivisie, Microsoft’s meest lucratieve afdeling, die de meeste aandacht krijgen. De verkoopinkomsten uit de totale cloudbusiness stegen met 19 procent naar 28,5 miljard dollar, Azure zou met 29 procent gegroeid zijn volgens Microsoft.

Dat lijken sterke cijfers, maar toch liep de beurs er niet warm van. De aandelen zakten onmiddellijk met acht procent na bekendmaking van de cijfers. Investeerders zien eerder dat de groei van Azure vertraagt, van een ruime dertig procent naar net daaronder. Azure blijft dus wel stevig doorgroeien, maar minder snel dan verwacht.

Hoge uitgaven en beperkte capaciteit

CFO Amy Hood heeft een verklaring voor die wat afgeremde cloudgroei. Microsoft kampt met ‘capaciteitsbeperkingen’ om aan de vraag naar AI-producten te blijven voldoen. De vraag naar AI ligt hoger dan wat Microsoft zelf kan ondersteunen: Microsoft moest zelf al bij de concullega’s van Oracle aankloppen voor meer capaciteit. De capaciteitsbeperkingen zullen nog tot 2025 aanhouden, geeft Microsoft toe.

lees ook

Belgische cloudmarkt groeit snel, hyperscalers zwaaien de plak

De AI-push die Microsoft sinds begin 2023 doorvoert, doen de uitgaven van het bedrijf naar ongeziene hoogten stijgen. In het afgelopen kwartaal stegen de uitgaven met tachtig procent naar 19 miljard. Over het hele fiscale jaar spendeerde Microsoft 55,7 miljard dollar en het bedrijf verwacht dat uitgaven nog zullen toenemen. Volgens Satya Nadella een noodzaak om ‘de kansen die AI biedt te grijpen’.

Onrealistische verwachtingen

Eenzelfde trend zagen we in de kwartaalcijfers die Google vorige week bekend maakte. Google Cloud draaide een recordomzet, maar zag tegelijkertijd zijn uitgaven pieken door de training van AI-modellen en de ondersteunende infrastructuur. Microsoft zegt zelf dat AI een direct aandeel van acht procent heeft in de omzet van Azure. Aangezien er maar weinig cijfers bekend zijn over het aantal (betalende) gebruikers van Copilot, is het moeilijk daar een eigen analyse van te maken.

lees ook

Google verdrinkt eigen duurzaamheidsambities met ongeremde AI-push

Generatieve AI werd door Microsoft en de andere groten uit de techindustrie aangekondigd als een technologie die voor nooit eerder geziene winsten zou zorgen. Dat lijkt deels ook te kloppen, al is het een technologie die zeer veel geld kost. Microsoft heeft wellicht zelf voor onrealistische verwachtingen rond AI gezorgd bij investeerders, besluiten de analisten van Financial Times.

Later deze week worden de kwartaalcijfers van AWS en Meta verwacht: nog twee bedrijven die zeer actief zijn in de AI-industrie. Benieuwd of we bij hen dezelfde trend gaan terugzien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home