Microsoft en OpenAI breiden miljardensamenwerking verder uit

microsoft openai chatgpt

Het is Microsoft al langer menens om van de OpenAI-technologie één van de speerpunten te maken. Beide bedrijven kondigen een derde fase aan in hun lange termijn samenwerking.

Microsoft en OpenAi, het bedrijf achter AI-taalmodel GPT-3 en GitHub Copilot, slaan de handen nog maar eens in elkaar. In 2019 investeerde Microsoft één miljard dollar in OpenAI voor de ontwikkeling van artificiële intelligentie-toepassingen voor het Azure-platform. Begin dit jaar, na de succesvolle releases van beeldgenerator DALL-E 2 en chatrobot ChatGPT, kondigde Microsoft een investering aan van 10 miljard dollar. Nu bevestigen Microsoft een nieuwe, jarenlange samenwerking om AI-doorbraken te versnellen.

Bredere samenwerking

De nieuwe overeenkomst zal de samenwerking uitbreiden op het gebied van AI-supercomputing en onderzoek. Het zal Microsoft en OpenAI in staat stellen om de AI-technologieën onafhankelijk te commercialiseren. De samenwerking omvat drie punten:

  • Supercomputing op schaal: Microsoft zal investeringen in de ontwikkeling en inzet van gespecialiseerde supercomputingsystemen verhogen om het AI-onderzoek van OpenAI te versnellen. Daarnaast bouwt Microsoft de AI-infrastructuur van Azure uit om klanten te helpen bij het bouwen en implementeren van hun AI-applicaties.
  • Nieuwe AI-gestuurde ervaringen: Microsoft zal de modellen van OpenAI implementeren in de producten voor consumenten en bedrijven en nieuwe digitale ervaringen introduceren.
  • Exclusieve cloudprovider: Azure zal als exclusieve cloudprovider van OpenAI alle workloads aandrijven voor onderzoek, producten en API-diensten.

“We hebben onze samenwerking met OpenAI gevormd rond een gedeelde ambitie om op verantwoorde wijze baanbrekend AI-onderzoek te bevorderen en AI te democratiseren als nieuw technologieplatform”, zegt Microsoft CEO Satya Nadella in een blogbericht. “In deze nieuwe fase krijgen ontwikkelaars en organisaties in verschillende sectoren toegang tot de beste AI-infrastructuur, modellen en toolchain met Azure om hun applicaties te bouwen en uit te voeren.”

lees ook

Daagt Microsoft Google uit met integratie van ChatGPT in Bing?

Onafhankelijk onderzoek

Binnen de samenwerking zal OpenAI onafhankelijk kunnen werken. Dat beweert althans CEO Sam Altman. “De voorbije drie jaar is onze samenwerking geweldig geweest. Microsoft deelt onze waarden en we zijn verheugd dat we ons onafhankelijk onderzoek verder kunnen zetten en werken aan het creëren van geavanceerde AI waar iederen baat bij heeft.” Nadat Microsoft sinds 2016 binnen Azure een supercomputer bouwt, heeft OpenAI van dat cloudplatform gebruik gemaakt voor de release van onder andere GitHub Copilot, DALL-E 2 en ChatGPT.

“Deze innovaties hebben tot de verbeelding gesproken en grootschalige AI geïntroduceerd als krachtig technologieplatform voor algemene doeleinden”, gaat Microsoft verder. “We geloven in de transformerende impact die het zal hebben op de omvang van de pc, het internet, mobiele apparaten en de cloud. Daarom ondersteunen we onderzoek naar het bouwen van AI-producten en -systemen die veilig, betrouwbaar en vooruitstrevend zijn.”

Druk op OpenAI

Volgens TechCrunch staat OpenAI, geschat op een waarde van 29 miljard dollar, onder zware druk om winst te maken. De ontwikkeling en release van AI-toepassingen zoals GPT-3 hebben miljarden aan dollars gekost. Voor 2023 verwacht OpenAI dat ChatGPT ‘amper’ 200 miljoen dollar zal opleveren. Een peulschil in vergelijking met de onderzoekskosten. Het hoeft dus niet te verwonderen dat zowel Microsoft als OpenAI uitkijken naar manieren om de technologie te commercialiseren. Bij de investering van 10 miljard dollar door Microsoft zal OpenAI pas winst maken eens dat bedrag is terugbetaald aan Microsoft.

Naast de druk om winst te maken, moeten zowel Microsoft als OpenAI zich voor de rechter verantwoorden. Die rechtszaken gaan over auteursrechten, plagiaat en dergelijke binnen Copilot, DALL-E 2 en ChatGPT. Net omwille van die controverse mogen scholen in New York de chatrobot niet meer gebruiken. Beeldbank Getty Images verbant dan weer elke afbeelding die via AI is gemaakt. Binnen dat kader staan zowel Microsoft als OpenAI voor een geweldige uitdaging om toch winst te slaan uit de AI-technologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home