Shutterstock biedt binnenkort AI-gegenereerde afbeeldingen van DALL-E aan

Shutterstock en OpenAI starten een samenwerking. Afbeeldingen die gegenereerd werden door AI, zullen binnenkort tussen de stockfoto’s te vinden zijn.

In de komende maanden wordt DALL-E 2 direct geïntegreerd in Shutterstock. Het gaat om een beeldgenerator die gebruikers via een tekstbeschrijving kunnen aansturen.

Ethisch

“De manieren om creativiteit tot uitdrukking te brengen, evolueren en breiden voortdurend uit. We erkennen dat het onze grote verantwoordelijkheid is om deze evolutie te omarmen en ervoor te zorgen dat de generatieve technologie die innovatie aanstuurt, gebaseerd is op ethische praktijken”, vertelt Paul Hennessy, CEO van Shutterstock, in een persaankondiging.

AI-beeldgeneratoren krijgen vanuit de artistieke hoek kritiek omdat hun werk de technologie mee heeft gemaakt, maar daar nooit toestemming voor hebben gegeven. Shutterstock wil dit oplossen met een ‘Contributor Fund’, een vergoeding voor de makers van een artistiek werk dat zal worden doorverkocht om AI-modellen te trainen.

Exclusieve plek

Tot slot zal OpenAI de enige partner zijn die AI-gegenereerde afbeeldingen via Shutterstock kan verspreiden. Werk dat een andere AI-beeldgenerator creëerde, wordt verbannen. Voor OpenAI ziet de toekomst er dus rooskleurig uit. Het bedrijf zou namelijk ook al met Microsoft rond tafel zitten voor een nieuwe investeringsronde, nu artificiële intelligentie in steeds meer technologie verweven zit.

lees ook

Microsoft wil investering in OpenAI verhogen

Voor een AI-gegenereerde afbeeldingen blijven plagiaat en eigendom moeilijke begrippen. Getty Images verwijdert uit angst voor plagiaat alle output die met behulp van AI tot stand kwam. Het bedrijf redeneert dat de output geen copyright draagt en het gebruikers dus in licentieproblemen kan trekken.

Het verbod op AI-gegenereerde afbeeldingen van andere partijen, verkleint bij Shutterstock wel de risico’s. Dit model kan het bedrijf namelijk controleren en de Fund moet de artistieke wereld verder sussen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home