In het zog van de pc-markt blijft de verkoop van GPU’s kelderen. Nvidia en co kampen nog steeds met de gevolgen van overproductie tijdens de coronapandemie.
John Pebble Research publiceerde de marktcijfers voor GPU’s voor het eerste kwartaal van 2023. Dat die donkerrood kleuren, zal niemand verbazen die de markt op de voet volgt. De verkoop van pc’s zit al enkele kwartalen op rij in een dalende lijn en dat laat zich ook voelen in de cijfers voor pc-onderdelen.
Tijdens het eerste kwartaal van 2023 gingen 6,3 miljoen GPU’s over de toonbanken. Dat is twaalf procent minder dan in het laatste kwartaal van 2022, en 38 procent minder op jaarbasis. De attach rate, dat verwijst naar de aanwezigheid van een ingebouwde GPU-processor in een desktop-pc, steeg weer lichtjes met 8 procent sinds eind 2022, maar daalt ook wel 21 procent op jaarbasis.
Overproductie
De analisten van John Pebble Research spreken niet over een dip, maar een correctie. De vraag naar GPU’s lag ongebruikelijk hoog in 2021 en begin 2022. Met name cryptominers kochten de beste grafische kaarten vrijwel meteen op om hun zware machinerij aan het werk te zetten. GPU-fabrikanten moesten hun productie daardoor opdrijven om de vraag bij te benen.
Nu cryptomining aan banden gelegd is door overheden en ook de vraag naar pc’s lager ligt, kampen ze met overtollige stock. JRR voorspelt dat de markt in de loop van 2023 weer richting een normaal evenwicht tussen vraag en aanbod zal evolueren.
Intel klimt langzaam op
Wie GPU zegt, zegt Nvidia, en de fabrikant domineert de markt nog altijd, al ziet het zijn marktaandeel slinken van 86 procent naar 84 procent. Het is de nieuwkomer in de markt, Intel, die met onder meer betaalbaardere GPU’s aan het marktaandeel van Nvidia knabbelt. Intel heeft nu vier procent van de markt in handen. ADM kreeg een flinke tik in 2022, maar consolideert nu op twaalf procent.