Liberty Global wil Telenet van de beurs halen

telenet

Liberty Global heeft een vrijwillig en voorwaardelijk overnamebod gedaan op telecomprovider Telenet, nadat het aandeel van Telenet eerder geschorst werd.

Liberty Global, de meerderheidsaandeelhouder van Telenet, wil de rest van de aandelen van de Mechelse provider in handen krijgen. Daartoe doet het Amerikaanse bedrijf een vrijwillig en voorwaardelijk bod. Liberty Global heeft al 59,2 procent van Telenet in handen. De provider zelf heeft nog 3,12 procent van zijn aandelen in bezit, terwijl 37,7 procent verhandeld wordt op de beurs. Liberty Global zou graag alles in handen krijgen.

De meerderheidsaandeelhouder heeft daarvoor 22 euro per aandeel over, met correctie voor het voorgestelde dividend dat door Telenet voor de afsluiting van de transactie wordt uitgekeerd. Het bod ligt 59 procent hoger dan de slotkoers van Telenet op 15 maart 2023. Toen werd het aandeel geschorst nadat het onregelmatigheden vertoonde, vermoedelijk omdat dit nieuws vroegtijdig gelekt was naar enkele speculanten. Beurswaakhond FSMA onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Geen verrassing

Het overnamebod komt niet als een verrassing. De koers van het Telenet-aandeel staat al een tijdje aan de lage kant, onder andere omwille van de nakende grote investeringen in een nieuw fibernetwerk. De provider wil daarvoor samenwerken met Fluvius, maar die samenwerking is nog niet goedgekeurd door Europa. Terwijl stopt concurrent Proximus zelf en samen met joint ventures aan sneltempo nieuwe fiber in de grond.

lees ook

Orange en Telenet verstrengelen verder met verzekerde toegang tot elkaars vaste netwerken

Daar komt bij dat pas de veiling van radiospectrum voor 5G plaatsvond. Die opende de deur voor de intrede van twee nieuwe providers: Citymesh en Digi. Telenet krijgt dus concurrentie. Omdat de koers van het aandeel laag staat, is de timing voor Liberty Global om Telenet van de beurs te halen best interessant. Zo kan het moederbedrijf alle winsten behouden zonder nog dividend te moeten uitkeren aan aandeelhouders. De raad van bestuur van Telenet schaart zich unaniem achter het plan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home